Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Originea vietii, proces complet natural si firesc?

Creat de Adi, Decembrie 10, 2008, 03:55:14 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

O nouă ipoteză despre originea vieţii Doi cercetători finlandezi oferă un nou răspuns la întrebarea când şi unde a apărut Viaţa. Într-un studiu publicat în International Journal of Astrobiology ei propun că întrebarea este ... lipsită de sens, pentru că Viaţa nu ar fi apărut la un anumit moment în spaţiu şi timp, ci ar fi rezultatul unor procese naturale, moleculele s-au organizat în aşa fel încât să respecte legile termodinamicii, minimizând energia şi crescând entropia, ducând în final la sisteme complexe precum cele pe care noi le denumim ca fiind vii.   



Ce parere aveti?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

CitatFosile ale unora din primele formă de viaţă. Acum 3,5 miliarde de ani erau alge verzi sau albastre (cianobacterii). Astăzi, fosilele lor formează stromatoliţi. Iată un câmp de stromatoliţi din Australia. Credit: Physorg.

Stromatolitele nu sunt fosile ci sunt structuri bio-construite sau bio-acretionale. Astazi inca mai exista cyanobacterii ce construiesc stromatolite. Este gresit sa spui ca fosilele creaza stromatolite, e oarecum si ilogic. Ca sa nu mai spun ca alea din poza sunt Foarte vii.

CitatA întreba când a început Viaţa este ca şi cum ai întreba când şi unde a bătut pentru prima oară vântul pe Pământ

Mie nu mi se pare o intrebare atat de lipsita de sens... Este foarte logic ce zic ei cu o exceptie ce este atat de lipsit de sens in a intreba cand materia a ajuns la o stare relativa de echilibru, concretizata in ceea ce numim noi acum viata?
Totul are un inceput, si universul a avut un inceput, deci si viata a avut in inceput si trebuie sa il aproximam intr-un fel sau altul. Ei nu au rezolvat problema ci au decis sa o ignore. Asta e parerea mea.

Adi

Multumesc pentru comentarii, Coesite. Poti sa sugerezi exact ce fraza sa o inlocuiesc cu ce fraza ca sa fie corect despre stromatolite?

Ce au spus ei este ca nu exista o tranzitie brusca, ci lenta. E ca si cum ai avea schimbari de faza progresiva si nu brusc in starea unei materii. Adica momentul aparitiei vietii nu e un moment bine definit. In sensul asta intrebarea nu are rost.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Probabil mai corect ar fi sa zicem ca ce au facut cercetatorii finlandezi a fost sa "banalizeze" aparitia vietii, in sensul ca dupa ei, aparitia vietii e ceva foarte putin "spectaculos", nu e nici macar un "accident" ci poate ceva obisnuit si chiar inevitabil.

Daca am descoperii viata in afara Pamatnului, si mai mult, viata inteligenta, am fi probabil mult mai dispusi sa acceptam ca nu suntem chiar asa de speciali cum ne credem. ;)

e-
Don't believe everything you think.

adrian

"Sa banalizeze"!? Chiar si in forma cea mai simpla, viata este extrem de complexa. Ca sa nu mai spun de forma "evoluata". De exemplu, o singura gena din AND-ul uman codifica informatii care transpuse pe hartie ar umple 3000 (treimii) de volume a cate 1000(unamie) pagini. Cam cate zeci de miliarde de ani ar fi fost nevoie sa se ajunga aici prin procese lente??? Multe... mult mai multe miliarde de ani decat are Pamantul. 
Mai este un aspect care contrazice ipoteza, aminoacizii nu au tendinta de a se lega in secvente pentru a forma proteine functionale necesare vietii. Aminoacizii se leaga in secvente precise doar pentru ca sunt directionati de informatia din ADN.
Deci, cum putea sa apara viata, daca nu exista AND-ul??

CitatDaca am descoperii viata in afara Pamatnului, si mai mult, viata inteligenta, am fi probabil mult mai dispusi sa acceptam ca nu suntem chiar asa de speciali cum ne credem.

Uite niste articole interesante despre probabilitatea ca viata sa aibe origini extraterestre:
http://www.descopera.ro/dnews/2714654-cercetatorii-confirma-suntem-extraterestri
http://www.descopera.ro/dnews/3646561-pe-enceladus-s-au-descoperit-substante-organice


Electron

Citat din: adrian din Decembrie 11, 2008, 01:45:54 PM
Mai este un aspect care contrazice ipoteza, aminoacizii nu au tendinta de a se lega in secvente pentru a forma proteine functionale necesare vietii. Aminoacizii se leaga in secvente precise doar pentru ca sunt directionati de informatia din ADN.
Deci, cum putea sa apara viata, daca nu exista AND-ul??
Te-ai gandit ca poate si "proteinele" au evoluat de la forme simple (putini aminoacizi) la formele complicate (multi aminoacizi)?

e-
Don't believe everything you think.

Coesite

CitatMai este un aspect care contrazice ipoteza, aminoacizii nu au tendinta de a se lega in secvente pentru a forma proteine functionale necesare vietii. Aminoacizii se leaga in secvente precise doar pentru ca sunt directionati de informatia din ADN.
Deci, cum putea sa apara viata, daca nu exista AND-ul??

Pai inainte de ADN a fost ARN si inainte de acesta a fost o chestie foarte simpla care doar muta chestii dintr-o parte in alta.

@ Adi
Un camp de stromatolite. Stromatolitele sunt primele bio-constructii, acestea au aparut pentru prima oara acum 3.5 miliarde de ani ca rezultatul bio-acretiei/bio-constructiei de catre niste forme primitive de viata asemanatoare bacteriilor verzi-albastre (cianobacterii).

Daca poti sa formulezi mai rumos, poti modifica, eu sunt cam in impas cu formularile acum :P

Adi

Mutlumesc, Coesite. Ai cont pe site si esti editor? Poti modifica tu? Eu  sunt foarte ocupat acum ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

adrian

Electron, nu e vorba de numarul de aminoacizi, ci de faptul ca acestia nu au tendinta naturala si fireasca de a forma proteine.
Ca sa pastram analogia cu masina din articol, in loc de un deal avem un drum drept, iar miscarea masinii, respectiv formarea proteinelor, este produsa de motor, respectiv de ADN.

Coesite, existenta ARN-ului inaintea ADN-ului este doar o ipoteza. La ce anume te referi cand spui "o chestie foarte simpla care doar muta chestii dintr-o parte in alta"?
Chiar si in varianta in care ARN-ul ar fi aparut inaintea ADN-ului, tot nu se explica cum a aparut ARN-ul.
Prin analogie, transformarea aminoacizior in proteine ar semana cu un calculator care se inzestreaza singur cu programe... Greu de crezut, nu?


Adi

Citat din: adrian din Decembrie 11, 2008, 06:35:16 PM
Electron, nu e vorba de numarul de aminoacizi, ci de faptul ca acestia nu au tendinta naturala si fireasca de a forma proteine.

Tocmai ca poate au aceasta tendinta fireasca, cred ca asta sugereaza noua ipoteza.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

adrian

Pai, dimpotriva, toate observatiile ne arata ca tendinta naturala a proteinelor este sa se descompuna.

Coesite

@Adi: nu, nu am cont si nu sunt editor.  Dar poate astepta modificarea aceea, oricum nu cred ca o sa se prinda multa lume :P


Sunt si alte modalitati mult mai simple de a transmite informatia dintr-o parte in alta atunci cand informatia este foarte foarte simpla, ca de exemplu, hai sa ma trag la "xerox".
Nu sunt eu expertul in chimie organica, sau chestii de genul acesta, dar un lucru il stiu sigur, doua variabile ce nu pot fi reproduse in laborator pot schimba mult lucrurile, aceste  variabile fiind:
-timpul
-conditiile exacte ale sistemului initial

Deci este foarte rezonabil sa spui ca da, in conditile normale proteinele tind sa se descompuna, dar daca schimbam conditiile? Esti sigur ca tot asa se comporta?

sceptic

Da Coesite, daca schimbam conditiile initiale s-ar putea sa obtinem alt comportament al proteinelor, dar tocmai aici e problema. Din cate stiu eu, nu se cunosc conditiile ce ar trebui indeplinite pentru acest lucru. Asa cum ai spus, in aceasta "ecuatie" sunt (cel putin) doua variabile ce nu pot fi reproduse in laborator, si atunci ma intreb: poate stiinta, fara experiment, sa dea un raspuns transant la aceasta problema?

Coesite

Stiinta poate da raspunsuri transante la foarte putine lucruri, datorita numarului mare de variabile implicate. Dar asa cum zice si semnatura mea, am invatat ca imaginea cea mai logica este cea mai apropiata de adevar. Eu nu cred ca s-au facut destule experimente in acest domeniu ca sa ne apropiem macar de adevar. Adica nimeni nu si-a pus problema ca viata sa fi aparut pe terra intr-un acvifer la 3 km adancime, unde conditiile termobrice sunt foarte diferite de cele de suprafata.
Eu zic ca mai trebuie sa experimentam si sa supunem proteinele acelea la cat mai multi factori, macar atat sa facem daca nu putem reproduce milioanele/miliardele de ani.

adrian

Daca introducem in ecuatia ipotezei discutate conditii speciale de mediu, atunci ipoteza isi pierde din caracterul de noutate. Asta aveam si pana acum la nivel ipotetic.
Eu am inteles ca noutatea adusa de ipoteza consta in faptul ca procesul aparitiei vietii consta in "natural si firesc", dupa principiile termodinamicii. Gresesc?
Daca pastram doar "timpul", ar trebui logic sa gasim noi si noi forme incipiente de viata, conf. ipotezei.
Teoria ne spune ca celula vie s-a format in timp, prin aparitia aminoacizilor care au format proteine s.a.m.d, dar practica ne arata ca acestea se formeaza datorita ADN-ului si ARN-ului. Ne invartim in cerc... vesnica dilema: Cine a fost initial? Oul sau gaina?