Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre celule stem

Creat de Adi, Octombrie 11, 2008, 06:25:40 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Foarte frumoasa explicatia, Raul. Multumim. Si buna si intrebarea ta. Suntem si noi curiosi de raspus, cand il gasesti.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Pai da nu il inteapa oricum? Nu ii se fac analize and stuff?

raul

Nu cunosc exact toate proceduile care se fac imediat dupa ce se naste un copil. insa din cate am auzit eu pe la facultate, nu vad de ce i s-ar face analize unui nou - nascut , care mai ales este si sanatos si are scor mare la nastere (adica respira bine, tipa).

Coesite

Ok, eu daca as avea un copil as vrea sa ii se faca toate analizele la nastere, adica asa mi se pare normal... Doar pentru ca tipa si respira bine nu inseamna ca e sanatos... cine stie poate sunt eu mai paranoica :))

Adi

Toate analizele ... copilul abia respira pentru prima data cu plamanii lui si tu vrei sa i se ia sange ... Poate sa i se ia in viitor o picatura de sange si din ea sa se analizeze totul ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

Citat din: Coesite din Noiembrie 13, 2008, 06:29:18 PM
Ok, eu daca as avea un copil as vrea sa ii se faca toate analizele la nastere, adica asa mi se pare normal... Doar pentru ca tipa si respira bine nu inseamna ca e sanatos... cine stie poate sunt eu mai paranoica :))

Imediat dupa nastere, copilului i se face un scor (Apgar), adica i se pune o nota in functie de : respiratie, nr batailor inimii, culoarea pielii, reflexe, tonus muscular. Nou- nascutii cu scor intre 8-10 (10 e maxim), sunt sanatosi si nu necesita decat ingrijirea de rutina. Asadar nu este nevoie sa i se ia copilului sange, caci chiar testul asta este un mijloc de a verifica starea de sanatate la nastere.

Insa sunt copii care se pot naste de exemplu cu pielea galbena. Asta ar insemna ca este posibil de exemplu sa aiba o infectie cu virus hepatic B (de la mama), caz in care o sa se faca investigatii suplimentare. Dar eu m-am referit la copii normali din punct dde vedere clinic.

Asadar cred ca este mai important sa i se faca mamei analize necesare pe perioada gestatiei, pt ca starea mamei o poate influenta pe cea a copilului. (de ex infectii cu HIV, virusuri hepatice, citomegalovirusuri). Si tot mamei i se mai pot face unele analize care pot oferi informatii despre eventuale boli genetice la copil.

Coesite

Ok, am inteles! Merci mult pentru explicatie!

Mai am o intrebare totusi :P : Ce inseamna citomegalovirusuri ?

raul

In primul rand ,virusurile in general, sunt niste microorganisme care, spre deosebire de bacteii de exemplu, nu se pot divide singure, ci doar de celule vii, din alte organisme ( celulele oamenilor , animalelor, chiar si bacteriile au virusurile lor). De fapt ele sunt alcatuie din ADN sau ARN si un invelis protector. Iar ADN-ul sau ARN-ul contine informatia necesara pt a fi multiplicati  de celula - gazda.

Apoi virusurile pot fi de mai multe tipuri: de exemplu virusuri hepatice A, B, C, D, E, etc care produc hepatite A,B,C etc. Alta clasa de virusuri- retrovirusurile (HIV). Iar alta clasa e reprezentata de herpexvirusuri ( sau virusuri herpetice) care pot fi de vreo 8 tipuri ( de exemplu veziculele acelea care apar la gura la persoanele cu herpes de fapt sunt produse de Herpesvirus tip 1). Varsatul de vant ( boala pe care si tu cred ca ai facut-o , si majoritatea dintre noi ) e produsa de virusul Varicela-Zoster (= Herpexvirus tip 3). Iar citomegalovirusul este un Herpexvirus tip 5.

La adult, infectia cu citomegalovirus este de cele mai multe ori inaparenta. Mai grav este la nou-nascuti, care o mostenesc de la mama, si care pot face din cauza virusului hepatite, pneumonii, anemii.

Citomegalovirusul se numeste asa, pt ca celulele pe care le infecteaza ( limfocitele, o categorie de globule albe), isi maresc dimensiunile ( cito= celula, megalo=mare)

Si inca ceva: herpesvirusurile, odata contactate, raman in organism in stare latenta toata viata. De exemplu, virusul herpes tip 1, care e foarte comun, se gaseste cam la 80% din oameni. Iar in anumite conditii , este declansat ( de ex in perioada menstruatiei la fete, in caz de pneumonii, in caz de scadere a sistemului imunitar in general).
:)

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Diana Basaca

Ai dreptate, Adi! Acum am inteles si eu cat de cat cum sta treaba!

Coesite

Merci mult Raul!
Acum stiu si eu un pic mai multe :P.

raul

Si eu ma bucur ca ati inteles , si o sa ma straduiesc sa raspund cat mai bine si clar la toate intrebarile pe care le aveti. :)

zurly

Ce sunt celulele stem?

O celula stem este caramida de baza a organismului unam. Celule stem ale unui embrion vor da nastere oricerei celule, tesut, organ din corpul fatului. Spre deosebire de o celula obinuita care se poate diviza si sa dea nasterea la o noua celula , dar de acelasi tip , celule stem sunt pluripotente. Cand se divid pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 celule diferite existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi -- se pot auto-reproduce de mai multe ori.
Exista doua tipuri de celule stem:celulele stem embrionare si celulele stem adulte. Celulele stem cells embrionare provin din embrioni - celule provenite din primul stadiu al dezvoltarii umane. Un embrion aflat intre trei si cinci zile, contine celule stem angajate in crearea de diferite tesuturi si organe pentru viitorul fat.

La adultii celule stem se mai gasesc in inima, creier, oase, plamani si alte organe. Sunt rezerva noastra ptr regenerarea celulelor distruse de boli din organism. Initial se credea ca celule stem adulte sunt cu mult mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca ar da nastere dar la tesuturi de ntipul celor din care provin, dar noile cercetari ne indica faptul ca celulel stem adulte pot genera si alte tipuri de tesuturi . De exemplu, celulele hepatice pot fi folosite pentru producerea de insulina, care de obicei este creata de pancreas. Aceasta capacitate este cunoscuta ca plasticitate sau transdiferentiere.

De unde obtin cercetatorii celulele stem?

Obtinerea de celule stem ptr cercetare
La inceputul anilor 1980 cercetatorii reuseau sa extraga celule stem embrionare de la soareci, si sa-i dezvolte sub observatie in laborator. In 1998, au produs celule stem embrionare umane pentru prima data in laborator.
De unde obtin cercetatorii embrioni umani? Embrionii pot fi obtinuti prin reproductie -- prin fecundarea ovului de catre un spermatozoid -- sau prin clonare. Cercetatorii nu sunt nevoiti sa creeze embrioni din spermatozoizi si ovule, pentru ca ii pot obtine e la clinicile de fertilizare. Uneori cuplurile care incearca sa aiba un copil creaza mai multi embrioni (prin metoda in-vitro) dar nu sunt toti folositi. Ei ii pot dona pentru cercetare, alfel vor fi distrusi.

O alta metoda de creare a embrionilor este prin tehnica numita clonare terapeutica. Aceasta tehnica contopeste o celula (de la pacientul care era nevoie de terapia prin celule stem ) cu un ovul donat. Nucleul ovulului este inlocuit cu nucleul din celula pacientului. (vezi cum se face clonarea ptr detalii despre tehnica). Acest ovul este stimulat chimic sau electric sa se divida iar embrionul rezultat va purta materialul genetic al pacientului astfel scazand sansele ca organismul sa respinga celule stem implantate.
Ambele metode sunt controversate (folosirea de embrioni existenti, sau creare de embrioni in scopuri terapeutice ) . Dar mai intai sa aflam cum pot cercetatorii inmultii controlat celule stem in conditii de laborator pentru studiu.

Inmultirea celulelor stem in Lab

Un embrion dupa 3-5 zile este numit blastocist blastocist. Un blastocist este format din ~100 de celule.

Celule stem sunt celule din cercul din interiorul blastocistului. Ele urmeaza a se specializa in celule tesuturi, organe.
Cercetatorii extrag celule stem din blastocist si le cultiva (sunt depuse intr-o solutie bogata in nutrienti ) in eprubete in laborator. Dupa ce celule s-au divizat de cateva ori , si au devenit prea multe ptr o eprubeta sunt depozitate in mai multe eprubete. In numai cateva luni se pot obtine milioane de celule stem. Celulele stem embrionare aflate in cultura dupa cateva luni , fara a se specializa sunt asa numitele linii de celule stem. Liniile de celule pot fi inghetate si distribuite catre laboraloare.

Totusi acum, dupa aceste scurte prezentari, revin la intrebarea de baza:
Sunteti Pro sau Contra acestor tratamente stem-cells? De ce?

Diana Basaca

Zurly, ai explicat foarte frumos si foarte bine. Cat despre Pro sau Contra, cred ca aleg Pro. Daca avem o sansa de a ne trata copiii de eventualele boli, de ce sa nu profitam?

zurly

Pe plan mondial, exista numeroase boli in cazul carora se aplica tratamentul bazat pe celule stem; cel mai frecvent, in tratamentul bolilor tumoroase, in tratamentul unor boli legate de mecanismul autoimun si in tratamentul aplicat in cazuri de postinfarct.
Celula stem nu este o "panacea", un miracol ce vindeca toate bolile. Ea are desigur limite, in momentul de fata cea mai mare problema o prezinta greutatea corporala.

Diferenta majora intre celulele stem embrionare si cele adulte deriva din originea lor, si anume din organismul din care sunt recoltate. Celulele embrionare provin din embrioni cu varsta de maxim 7 zile, care pot fi, la randul lor, donati sau produsi in exces in timpul proceselor de fertilizare

Toate bolile cunoscute pana in prezent au la baza un defect aparut in multiplicare celulara, in regenerarea si repararea tesuturilor, care sa creeze un teren propice pentru dezvoltarea si autointretinerea procesului patologic. Tinand cont de acest aspect se poate deduce, ca teroretic orice boala poate fi tratata folosind celule stem.

Celulele stem stem se pot aplica pana la greutatea de 40 kg a pacientului in cazul unor boli maligne, tumoroase. Peste aceasta valoare, creste posibilitatea ca transplantul sa ramana fara succes.

In cazul bolilor fara tumor inca nu avem informatie despre limite de greutate corporala. In strainatate exista posibilitate pentru multiplicarea acestor celule (expandare ex vivo) si transplantul ulterior al acestor celule artificial crescute.

Cercetarile din ultimii unu-doi ani au descoperit proprietati surprinzatoare si noi ale celulelor stem hematopoetice. S-a aflat ca acestea au rol nu numai in regenerarea organelor hemopoietice, dar si la regenerarea altor tesuturi (de exemplu: muschilor cardiaci). S-au folosit celule stem pentru tratarea bolnavilor care au suferit atac cardiac, cu rezultate incurajatoare.

In anul trecut s-a descoperit ca celulele stem din sangele ombilical, in conditii adecvate, sunt capabile sa genereze vase de sange. Acest rezultat prezinta sperante bune celor care sufera de stenoza vasculara (Premiera in Romania la Clinica de Chirurgie cardio-vasculara din Timisoara).

Folosirea celulelor stem in tratarea diabetuleui zaharos se afla in stadiu de cercetare experimentala pe animale. La sobolanii de experienta, in locul celulelor exterminate producatoare de insulina, cercetatorii japonezi au implantat celule stem umane si dupa primele rezultate, capacitatea animalelor de producere a insulinei s-a restabilit.

In unele tari europene la ora actuala se folosesc celule stem pentru tratarea bolnavilor care sufera de atrofie musculara.

Pe baza literaturii de specialitate se poate astepta la utilizarea celulelor stem in vindecarea bolnavilor suferand de diferite boli ale sistemului nervos. S-a aflat ca celulele stem provenind din sangele cordonului ombilical au capacitatea de a se diferentia/transforma in celule neuron.

Tot rezultatul trecutului apropiat este utilizarea celulelor stem la leziunile si la uzuri de cartilaj.

Pentru colectare de celule stem, la nastere se ofera sansa de a alege dintre:

Pachetul pentru 10 ani (inclusiv examenul medical, pretul setului de colectare, analiza mostrei, congelarea, stocarea pentru 10 ani)

1.070 Euro

Pachetul pentru 20 ani (inclusiv: examenul medical, pretul setului de colectare, analiza mostrei, congelarea, stocarea pentru 20 ani)

1.400 Euro

Datorita controverselor ce planeaza asupra metodelor de obtinere a celulelor stem embrionare, cercetatorii si-au concentrat eforturile pe cele adulte, care ar putea deveni o arma la fel de redutabila impotriva bolilor.

Totusi, pana in prezent, reproducerea lor in laborator a fost aproape imposibila, si asta datorita 'refuzului' celulelor stem adulte de a se diferentia in tesut matur odata izolate de organism.

Celulele stem canceroase apar prin transformarea maligna a celulelor stem adulte si par a fi sursa unor tumori, fiind responsabile si de metastazele si recaderile bolii. Rolul celulelor stem in etiologia diferitelor tumori se afla sub investigatii intense.

Se estimeaza ca in 5-10 ani aceste probleme sa fie rezolvate prin transplantul de grefa celulara care are un potential superior tehnologiei folosite astazi.

Sper ca va sunt de folos aceste informatii - va astept cu intrebari... :P