Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre celule stem

Creat de Adi, Octombrie 11, 2008, 06:25:40 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Părinţii au acum posibilitatea şi în România să recolteze câteva celule ale bebeluşului lor imediat după naştere, să le păstreze în o bancă de celule stem, iar mai târziu, dacă acesta va suferi de boli grave să fie vindecat cu ajutorul acestora, iar organele bolnave sa se regenereze pe cale naturala.  Celulele stem, sunt celulele de baza ale organismului care au capacitatea de a da nastere oricarui tip de celula, tesut sau organ. Prezente in numar destul de mic, celulele stem se recolteaza la cateva minute de la nastere, numai din cordonul ombilical si pot vindeca un numar semnificativ de boli – de la leucemie, la diferite tipuri de cancer si boli congenitale. Astfel de bănci de celule stem există în prezent la Bucureşti şi Cluj.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Carmencyta

Eu locuiesc in Timisoara,iar saptamana trecuta o prietena de-a mea a nascut si are contract cu cei din Cluj pt. pastrare de celule stem.Am inteles ca e destul de simpla procedura de recoltare.O sa revin cu amanunte daca e cineva interesat.

Adi

Da, eu sunt interesat si cred ca si altii de pe forum. Este frumos ca cineva care a facut aceasta sa ne spuna. Dar da, procedura e simpla, se iau niste celule, copilul nu e afectat cu nimic. Acum sunt curios, de unde sunt extrase celulele: din piele, din sange, sau din alta parte?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

zurly

Cercetarile despre celulele stem reprezinta cunostinte evoluate despre modul cum un organism se dezvolta dintr-o singura celula si cum celulele sanatoase inlocuisc pe cele bolnave intr-un organism. Acest domeniu promitator al stiintei conduce, de asemenea, pe cercetatori spre investigarea posibilitatii de a trata boli pe baza terapiilor ce se sprijina pe celule, arie deseori numita medicina regenerativa ori reparativa.

Dar ca multele domenii in curs de dezvoltare de necesitate stiintifica, cercetarile legate de celulele stem ridica intrebari stiintifice la fel de rapid precum genereaza noi descoperiri.

Asociatia ProStemCell are misiunea de promovare, respectare si garantare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, integrarea socio-profesionala, sprijinirea tratarii, reabilitarii si cresterea calitatii vietii acestora.

Portalul ProStemCell reprezinta o sursa utila de informatii din zona de activitate a medicinei regenerative in tratamentul traumatismelor vertebro-medulare, a bolilor degenerative, cat si prezentari individuale ale unor pacienti care au urmat aceste tratamente cu celule stem in strainatate.

Forumul ProStemCell este locul in care cei dornici de cunostinte referitoare  la medicina regenerativa bazata pe implantul cu celule stem se pot cunoste si schimba informatii utile.

www.prostemcell.ro

Chestionar: Sunteti Pro sau Contra tratamentului cu celule stem? Argumentati!

Adi

Multumim mult pentru informatii, zurly, este un portal foarte interesant dedicat celulelor stem si ma bucur ca exista asa ceva si in Romania. Mult succes in continuare!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#5
Celulele embrionare (celulele stem) aniversează zece ani

Luna această se aniversează zece ani de la publilcarea în prestigioasa revistă Science a descoperirii celulelor embrionare (celule stem). Această descoperire despre existenţa unui tip de celulă care se poate transforma în orice tip de celulă din orice tip de ţesut din organism a deschis căi revoluţionare în medicina regenerativă de ţesuturi sau organe bolnave, cât şi de cercetare în domeniul biologiei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Pentru cei care nu au timp sa citeasca pe acel portal, de unde se recolteaza? Am si eu o curiozitate.

Adi

"Acel portal" e articolul scris de mine, e foarte scurt si tocmai de aceea l-am scris, pentru a face o sinteza in cateva paragrafe pentru cei care sunt ocupati, dar vor sa afle pe scurt. Lectura placuta!

PS. Eu ma tot chinui sa pun si pe forum articolele ce le pun pe site, dar nu prea vad comentarii la ele. Ar trebui sa fac un chestionar pe forum sa vad daca sunt citite aceste articole ce le pun pe forum sau le pun degeaba ... Si ar mai trebui sa fac chestionar daca cei activi pe forum urmaresc la fel de des si siteul ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Nu ma refeream la articolul tau Adi, ci la http://www.prostemcell.ro/portal/.


Si poate sunt eu prea somnoroasa dar nici din articolul tau nu mi-am dat seama de unde se recolteaza celulele stem de la bebelusi... Sau trebuia sa ma uit la acel filmulet de la google?

Adi

Ah, atunci nu ai intrebat precis. Eu ma gandeam ca zici de unde se recolteaza in general si raspunsul era (de la embrioni, de la bebelusi sau din piele la adulti). Acum tu zici de unde se recolteaza de la bebelusi imediat dupa nastere. Nu stiu, aici Raul sper sa poata explica. Dar ma gandesc ca din piele, ca doar nu o sa ia de un organ intern ... :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Mi-a confirmat Alexandru Craciunas de la www.ContraBoli.ro. Sunt extrase din sangele cordonului ombilical, atat ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Ok, merci mult! Aveam si eu o curiozitate :P

Adi

Pentru aceasta suntem pe acest portal, sa satisfacem cele mai exotice curiozitati ... despre stiinta ... sau sa incercam macar. :D.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

O intrebare logica, din punctul meu de vedere: De ce din cordon? 

raul

Eu cred ca celulele stem sunt extrase din cordon pt ca este cel mai accesibil in acest mod. Sangele cordonului ombilical contine celule stem; el inainte era aruncat dupa nastere, insa acum poate fi folosit pt a extrage celule stem. Ma gandesc ca se extrag din el pt ca este foarte usor si neinvaziv (adica nu trebuie sa mai intepi copilul in alta parte sa extragi sange).

Este o parere personala , insa cum o sa aflu mai multe , o sa va spun si voua; dar mie mi se pare logic cum se procedeaza asa.
Insa si eu am o nelamurire: ma gandesc ca daca in cordonul ombilical se gasesc celule stem, atunci ele trebuie sa se gaseasca si in sangele nou nascutului. Iar daca este asa, sunt curios cat ar persista ele in sange, pt ca daca ar persista ar putea fi extrase si dupa nastere, nu doar in momentul nasterii. Dar o sa ma mai interesez in legatura cu acestea.