Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum se roteste Pamantul in jurul Soarelui?

Creat de raul, August 31, 2008, 11:54:56 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Eu nu am auzit niciodata de asa ceva. Si am urmarit stirile stiintifice mereu. Spune-ne de unde ai luat informatia, cauta in o sursa serioasa de astronomie, arata-ne si o sa o analizam daca e credibila.

Oricum, sa zicem ca ar traversa planul galactic din parte de sus in partea de jos, adica ar fi cu o miime mai jos in loc sa fie cu o miime mai sus, ce s-ar schimba? Legile fizicii sunt la fel peste tot si practic tot in acelasi loc din galaxie esti.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Citat din: mm din Septembrie 16, 2008, 09:09:57 PM
ADN-ul nostru e pe stanga ; corpul are nevoie de substante levogire , se stie acest lucru (ca o paranteza , in majoritatea manualelor e figurat pe dreapta ceea ce e o gresala) . Explicatia nevoii de s. levogire e obscura deocamdata pentru stiinta .
Despre asta am citit mai demult ca metabolismul nostru poate prelucra doar subtante organice cu structura "levogira" (ca "norocu", pentru ca sunt unicele existente pe Pamant) datorita propriilor enzime care avand si ele simetrie levogira, pot "ataca" doar molecule de acelasi gen. Nu prea vad nici un mister aici.

Iar faptul ca rotatia Pamantului ar influenta formarea moleculele organice, in asa fel incat toate (de la prima formata vreodata si pana azi) sa fie "levogire" mi se pare destul de plauzibila, un fel de urmare al unui efect stil "Coriolis" in momentul imbinarii atomilor la suprafata unei planete in rotatie. (Acesta e o parere pur personala).

CitatAm presupus ca in semispatiul galaxiei in care intram in 2012 lucrurile vor sta pe dos , odata pentru ca infasurarea bratelor galaxiei vazuta de noi intr-un sens acum , se va vedea in sens contrar . In acelasi timp rotatia Pamantului (si elicea descrisa) in jurul Soarelui nu se va schimba .
Dat fiind ca rotatia Pamantului in jurul Soarelui nu se va schimba, nu prea vad de ce s-ar schimba moleculele (existente sau nou formate) din levogire in dextrogire. Simplul fapt ca "se vede Galaxia de sus" nu poate sa inverseze moleculele, deoarece miscarea (rotatia) relativa este tot in acelasi sens, lucru care nu cred sa se schimbe, data fiind conservarea momentului cinetic ... ;)

CitatAceasta idee mi-a venit din cauza ca sunt prea multe potriveli in legatura cu anul 2012 , anuntat de mayasi , si cu ciclicitatea pomenita in scrierile vechi indiene [...]
Orice s-ar intampla in 2012, nu se ava intampla "peste noapte", nici la solstitiul de iarna nici la Anul Nou, nici de Sf. Ion sau mai stiu eu ce data place unora sau altora. Ciclurile din calendarele stravechi (cf. Mayasi) sunt intrigante, si ce pot sa semnifice este ori ca subestimam respectivele civilizatii (si ca ele erau ceva mai avansate decat le dam noi credit, pentru ca au dedus existenta acestor cicluri de durate atat de mari, din observatiile limitate (credem noi) la care au avut acces), ori ca le supraestimam, adica interpretam scrierile lor in mod exagerat (si senzational-istic). ;D

Totusi, sunt convins ca anul 2012 va incepe si se va termina cu efecte (fizice) comparabile cu cele din ziua de 10 Septembrie 2008, cea mai recenta "apocalipsa" cereia i-am supravietuit. ;)


e-
Don't believe everything you think.

mm

Substantele levogire nu sunt singurele pe Pamant . Exista si dextrogire , cuvantele dextroza si levuloza nu spun ele ceva ? Din cate stiu , dar mai bine intrebam niste chimisti , zaharul si probabil si altele 'fabricate" , sunt dextrogire .
CitatSpune-ne de unde ai luat informatia, cauta in o sursa serioasa de astronomie, arata-ne si o sa o analizam daca e credibila.
Sursa "serioasa" sunt eu si am specificat acest lucru dar nu ai citit cu atentie . Ideea se bazeaza pe "observatii" (ca si cuantica :)) . Exista tot felul de lucrari , experimente , in legatura cu "efectul de forma" , zis si morfogenetic si in alte feluri . Pe baza de observatii anumite forme "emit" sau "absorb" ceva careia sa-i zicem "energie" . Astfel , e de asteptat ca o spirala pe dreapta (care se vede asa doar in jumatate din spatiul taiat de planul sau) sa "emita energie de o anumita structura" (nu va luati dupa termenii pusi la inamplare de mine aici) iar in semispatiul celalalt , de unde ea spirala , se vede pe stanga , "sa absoarba" . Termenii sunt improprii , fenomenul real . Dar inca nu a devenit o stiinta . Cred ca am fost mai clar .

Electron

Citat din: mm din Septembrie 17, 2008, 10:41:46 AM
Astfel , e de asteptat ca o spirala pe dreapta (care se vede asa doar in jumatate din spatiul taiat de planul sau) sa "emita energie de o anumita structura" (nu va luati dupa termenii pusi la inamplare de mine aici) iar in semispatiul celalalt , de unde ea spirala , se vede pe stanga , "sa absoarba" . Termenii sunt improprii , fenomenul real . Dar inca nu a devenit o stiinta . Cred ca am fost mai clar .
Pentru mine nu e clar deloc. Poti explica cu termeni care nu sunt improprii? Ce dovezi ai ca fenomenul este real? (Asta in cazul in care "fenomen" e folosit la sensul propriu ;) )

e-
Don't believe everything you think.

mm

CitatPoti explica cu termeni care nu sunt improprii? Ce dovezi ai ca fenomenul este real?
Da , pot . De exemplu un entomolog rus , Grbennikov , de care a auzit toata lumea , a zburat pe baza efectului de forma (morfogenetic) fara nici un pic de combustibil pe deasupra orasului si stepei (Irkuttk) . Cu o platforma de lemn .

Electron

Citat din: mm din Septembrie 17, 2008, 12:55:51 PM
Da , pot . De exemplu un entomolog rus , Grbennikov , de care a auzit toata lumea , a zburat pe baza efectului de forma (morfogenetic) fara nici un pic de combustibil pe deasupra orasului si stepei (Irkuttk) . Cu o platforma de lemn .
:o

Ceva detalii? Anul reusitei, unde a ramas documentat experimentul, cine l-a repetat, cand pot si eu sa zbor cu o plaforma de lemn?

Asta in caz ca nu glumesti, desigur. ;)

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Subscriu la intrebarea lui Electron. In plus, m-am documentat si am aflat ca antomologia este stiinta studiului insectelor. (link)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

iulia

Referitor la stereochimie/enantiomeri:
Exemple de substante dextrogire:
dextrine=poli-alfa-D-glucozide cu catena intermediara derivate din componentele amidonului prin actiunea amilazei; componentele la care ma refer sunt amilopectinele
dextrine= poli-alfa-D-glucozide ramificate de origine microbiana
D-(+)-glucoza
D-(+)-manoza: se intalneste desutl de rar in stare libera (exista in cojile de portocale); este des intalnita sub forma de polizaharide (manani)
D-(-)-riboza: face parte din acizii nucleici
Notatia asta cu D si L este o conventie mai veche pentru denumirea moleculelor chirale, acum se foloseste conventia R-S (Cahn-Ingold-Prelog). Semnul + sau – din paranteza ne indica in ce sens este rotatia optica. Oricum rotirea planului luminii polarizate de catre pentoze si hexoze nu are legatura cu apartenenta la seria D sau L. De exemplu fructoza roteste spre stanga (deci e levogira) desi apartine seriei D. Fiecare termen din seria D este enantiomerul termenului corespunzator din L.
Enantiomerii care rotesc spre dreapta se noteaza cu + (in notatia D/L le corespunde D). Cei care rotesc spre stanga se noteaza cu – ( in notatia D/L le corespunde L). In natura in general se gasesc racemici, care sunt amestecuri ce contin si (+) si (-).
Conventia asta cu D si L a pornit de la formulele perspectivice Fischer. El a folosit la inceput d si l (atentie! litere mici) si nu a acordat prea mare atentie folosirii acestor litere, astfel incat erau folosite fie pentru a arata apartenenta la aceeasi serie optica (indiferent de sensul de rotatie), fie pentru a indica rotatia. Pana la urma s-a ajuns la D si L. Deci cum ziceam, nu exista o legatura intre notatiile stereochimice D si L si rotatiile specifice.
    R             R
    l              l
H-C-X      X-C-H
    l              l
    R'           R'

    D            L
Daca mai aveti intrebari revin. Din cate se vede nu explic prea bine  :-[

Electron

iulia, exista deci molecule organice dextrogire obtinute prin procese naturale pe Pamant?

As reitera atunci, intrebarea despre cum (si daca putem) metaboliza astfel de substante. :)

e-
Don't believe everything you think.

ionut

Citat din: Electron din Septembrie 17, 2008, 03:46:23 PM
iulia, exista deci molecule organice dextrogire obtinute prin procese naturale pe Pamant?
As reitera atunci, intrebarea despre cum (si daca putem) metaboliza astfel de substante. :)
e-
Electron,
   Exista o gramada de substante organice care se inrudesc prin asemenea simetrii si exista metode de producere si separare ale lor. Sunt sigur de asta pentru ca am prieteni in departamentul de chimie si iau pranzul destul de des cu ei. Ii aud mereu vorbind de substante de genul asta pentru ca ele au obiceiul sa fie produse in diferite reactii ca produse secundare si ele trebuie eliminate.

iulia

Da, exista molecule dextrogire obtinute in mod natural pe Pamant. La intrebarea despre metabolizarea acestor substante nu ma pricep sa raspund chiar acum (nu sunt destul de documentata pe partea de biochimie, atentie! chimia organica nu e una si aceeasi cu biochimia), dar ma documentez si va zic.
Exista sinteze din care rezulta numai unul dintre izomeri. Acestea sunt sintezele stereospecifice.

Electron

Ok, multumesc pentru raspunsuri. Orice detalii in plus sunt apreciate. :)

e-

Don't believe everything you think.

Adi

Multumiri pentru raspunsuri, Iulia. Si eu aveam impresia ca toate substantele organice de pe Pamant sunt levogire. Dar cumva substantele organice din structura vietii sunt toate levogire?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

iulia

Stiu ca in procesele de multiplicare la (unii, nu stiu daca toti) virusi apar si izomerii dextrogiri...

mm

CitatCeva detalii? Anul reusitei, unde a ramas documentat experimentul, cine l-a repetat, cand pot si eu sa zbor cu o plaforma de lemn?

Asta in caz ca nu glumesti, desigur.

Nu glumesc . Detalii cate doriti , aflati pe site-urile :

www3.sympatico.ca/slavek.krepelka/greb.html
www.rexresearch.com/index.htm
si altele . E suficient sa cautati pe google Grebennikov . Academician , cercetator "de insecte" care a obtinut cu mijloace modeste rezultate ce depasesc inchipuirea (si pe cele ale cuanticii :) )