Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

SpaceAlliance.ro : Primul portal romanesc de tehnologii aerospatiale

Creat de Adi, August 06, 2008, 11:33:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

s.p.a.c.e

Siteul Space Alliance prezinta acum 3 galerii virtuale cu imagini ale satelitului Goliat pe orbita:
Album1
Album2
Album3

http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Buna ziua! Multumim pentru poze. Sunt minunate. Sunt poze virtuale in sensul ca sunt simulari despre cum ar arata in orbita, caci va fi lansat abia in 2009? Am inteles bine?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Exact. Sunt imagini virtuale sau in limbaj de specialitate "artist impressions". Satelitul va fi lansat in 2009 si din pacate nu dispune de panouri/camere externe care sa ofere imagini de ansamblu "reale" ale satelitului in zbor. Camera de la bord va furniza imagini doar asupra tintei de la sol- o arie de 50x70 km2 si ramane de vazut daca acestea vor fi facute publice sau nu.
De asemenea date fiind dimensiunile satelitului si magnitudinea vizuala redusa (panouri solare mici), va fi imposibil de observat de la sol de catre astronomii amatori (in consecinta va fi monitorizat doar radar).
Oricum, amatorii interesati vor putea cel putin sa receptioneze telemetria pentru cele 4 treceri zilnice deasupra Romaniei si sa o decodeze/citeasca.
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Multumesc mult, explicatia dumneavoastra este clara si precisa. Este minunat sa stim ca satelitul Goliat fabircat in Romania va trece de patru ori pe zi pe deasupra Romaniei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Siteul SpaceAlliance va anunta noi completari pe care speram sa le gasiti folositoare:
-noi sateliti in galeria virtuala
-o galerie virtuala cu planetele sistemului solar
-o pagina de acronime folositoare din domeniul aerospatial link
Va invitam deasemenea sa consultati articolele de pe pagina de educatie si de pe forum.
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Multumim mult pentru noutati si pentru completarile la articolele noastre despre aerospatiale.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Observ ca nimeni nu a comentat pana acum faptul ca bulgarii au facut un prim pas spre Luna. Se pare ca stirea a trecut neobservata in pofida articolului original publicat pe site de domnul Buzatu, asa ca voi reaminti ca satelitul indian Chandrayaan1 transporta la bord un instrument stiintific fabricat in Bulgaria -The Radiation Dose Monitor (RADOM-7), un experiment similar cu cel de pe Goliat (Dose-N).
extra info
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Asa este, nu a comentat nimeni. Asa ca stiti ce o sa fac? O sa public inca un articol care sa spuna clar in titlu si un sumar despre contributia Bulgariei la satelitul indian. Si o sa il pun si aici pe forum. Voi oferi ca sursa a informatiilor Space Alliance.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Zis si facut. Am pus articolul asta pe site.

În vreme ce România se chinuie acum să devină membră CERN, Bulgaria este ţară membră CERN încă din 1999! În vreme ce România construieşte abia primul său satelit (de fapt un micro-satelit pe numele de Goliat) pe care Agenţia Spaţială Europeană să îl lanseze pentru noi în 2009, Bulgaria trimite deja un intrument ştiinţific spre Lună. Este vorba despre The Radiation Dose Monitor (RADOM-7), un experiment similar cu cel de pe Goliat (Dose-N). Numai că RADOM-7 este deja în drum spre Lună la bordul satelitului indian Chandrayaan1 care a fost lansat pe 22 octombrie 2008. Cum se face că suntem iarăşi chiar şi în urma Bulgariei?

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Eu cred ca explicatia este simpla: viziunea deficitara a programului aerospatial romanesc (directiile care se stabilesc sunt gresite, aplicarea este proasta etc) si totul pleaca de la calitatea profesionala slaba a oamenilor implicati (de la cei care au posibilitatea de decizie si mergand pana la inginerii proiectanti). Mergand mai departe industria de profil este zero astazi- si oricine stie ca un astfel de program aerospatial se face cu efortul multor companii (daca le ai). Concurenta este minima si de obicei fondurile sunt dedicate :).
Inginerii de calitate au parasit Romania pentru ca nu aveau un viitor in acest sistem (nu cred ca cineva stapan pe cunostiintele sale ar accepta compromisuri profesionale).
Partea buna este ca astazi sunt bani in Romania- mai ramane de vazut si cum vor fi folositi (cu folos sau nu). Pana acum s-a pus accentul doar pe atragerea acestor bani in diferite proiecte minore, dar nimeni nu a fost interesat de calitate/progres. Sa speram ca pe viitor va fi ceva mai multa presiune din partea sectorului privat si lucrurile se vor schimba in bine.
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Aveti dreptate si va multumim pentru completare. Sa speram ca banii vor fi folositi si mai bine pe viitor si Romania va fi tot mai activa in aerospatiale.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

NASA anunta ca robotul martian Phoenix nu a raspuns miercuri 29.10 la semnalele initiate de una din sondele sale aflate pe orbita in jurul planetei Marte. NASA foloseste cele doua sonde Mars Reconnaissance Orbiter si Mars Odyssey pentru a pastra legatura cu robotul (fie pentru transmiterea comenzilor de pe Pamant fie pentru receptia si stocarea datelor de telemetrie de la sol).
Robotul Phoenix a operat timp de 5 luni la unul din polii planetei Marte, adica cu 2 luni mai mult decat se stabilise initial. In tot acest timp soarele a stat desupra orizontului intreaga zi facand mai simpla operarea instrumentelor (cu exceptia furtunilor de la suprafata martiana) dar astazi este sub linia orizontului in medie 7 ore in fiecare noapte, necesitand masuri suplimentare cu privire la restrictionarea energiei electrice la bord.
Se presupune ca scurtarea timpului disponibil pentru incarcarea bateriilor solare precum si o furtuna de praf neprevazuta la suprafata planetei ar fi condus la scaderea energiei bateriilor sub un anumit prag critic setat in softul de la bord, generand in mod automat mecanismele de siguranta/reconfigurare-caz in care robotul trece in safe mode. Parte a acestui mecanism, consumul electric este redus la minim mai ales in partea de antene-receptie/transmisie a semnalelor (acestea fiind de obicei printre cei mai mari consumatori). Robotul este reconfigurat de asa natura incat asteapta un eventual semnal de comanda de la satelit doar intr-un interval fix de 2 ore zilnic. Momentul cand acest "safe mode" ar fi intervenit este deocamdata necunoscut astfel ca sondele de pe orbita vor trebui sa initieze periodic semnale de recunoastere si sa spere ca vor prinde exact momentul in care robotul va fi intr-unul din intervalele de ascultare de 2 ore. Restabilirea legaturii va depinde totusi in mare masura de conditiile meteorologice la suprafata planetei. Se spera ca dupa repunerea in stare de functionare normala a lui Phoenix, sa se reia cercetarile stiintifice (totusi intregul proces de reconfigurare din safe mode la science mode va dura cel putin cateva zile).
link

Poate ca ar merita initiat un articol de prima pagina cu privire la acest subiect.
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Buna ziua, multumim mult, este o stire foarte interesanta. Avem permisiunea dvs sa dam copy paste la articolul dvs, sa citam Space Alliance ca si sursa si sa oferim link sper forumul dvs pentru mai multe informatii? Noi putem rescrie in cuvintele proprii, dar ati scris deja foarte frumos si am putea folosi acest timp pentru a scrie o stire noua ... Va multumim pentru raspuns.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

s.p.a.c.e

Update la stirea despre Phoenix lander:

NASA anunta ca a restabilit contactul cu robotul martian Phoenix, totusi experimentele stiintifice vor fi suspendate pentru urmatoarele zile, prioritate avand reincarcarea bateriilor si repunerea in conditii de operare nominale a echipamentelor de bord. Desi echipa de operare a robotului avea in vedere inca inainte cu cateva zile posibilitatea trecerii robotului in safe-mode, se pare ca masurile de siguranta luate nu au fost suficiente, conditiile externe agresive fiind accentuate in plus de aparitia unor nori densi care au impiedicat lumina solara sa ajunga la panourile solare;deasemenea temperaturile au scazut dramatic atingand valori record de -96Celsius in timpul noptii si -45Celsius in timpul zilei- in mod automat calculatorul de bord a fost nevoit sa porneasca cativa termistori la bord pentru a reincalzi bateriile (pentru a le pastra performanta) iar acest consum suplimentar a cauzat trecerea pragului minim impus si migrarea robotului in safe-mode. Suplimentar, datorita scaderii dramatice a energiei, calculatorul de bord a comutat de pe sistemul electronic principal pe cel de rezerva, iar in cursul acestei reconfigurari una dintre cele doua baterii a fost oprita.
Acest eveniment, pune in discutie prelungirea misiunii Phoenix (deja ajunsa la 150 de zile fata de cele 90 de zile programate initial), NASA urmand sa ia o decizie finala in perioada urmatoare in functie de starea tehnica a echipamentelor robotului, dar mai ales in functie de imbunatatirea sau nu a conditiilor meteo la suprafata planetei Marte. In orice caz, o posibila extindere a misiunii, datorita conditiilor externe noi, va necesita schimbarea strategiei de operare a robotului (scaderea consumului electric si implicit efectuarea unui numar mai mic de experimente stiintifice fata de rata de pana acum).
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale