Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Studii universitatare in tara sau in strainatate?

Creat de Adi, Iulie 29, 2008, 02:18:46 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

claudius93

pacat ca in cursurile gratuite din Danemarca nu sunt incluse si cele de fizica...

tavy

Citat din: claudius93 din August 22, 2011, 03:02:05 PM
Ideea e ca pe langa imposibilitatea financiara de a pleca in afara, mi-ar fi greu sa ma adaptez la o lume cu totul noua.
Dacă vrei să ai o viață oricum va trebui să pleci la un moment dat, cu cât pleci mai devreme este mai ușor, cu cât amâni este mai greu și ajungi în situația mea în care în sfârșit vrei să pleci și-ți este foarte, foarte greu.

claudius93

Sincer, nu credeam ca stam atat de rau, dar dupa lecturarea acestui topic imi pare rau ca am fost asa de optimist :))

Adi

Cum adica in cursurile gratuite din Danemarca nu sunt incluse si cele de fizica? Tu crezi ca aia in Danemarca nu studiaza fizica?! Orice tara studiaza fizica, pana si Romania, iar cu atat mai mult si Danemarca, care e tara industrializata. Ti-am spus si de Scotia cu taxe de scolarizare zero si cu doua universitati foarte mari, care faceau descoperiri stiintifice cu o suta de ani inainte de a fi create primele universitati in Romania, Glasgow si Edinburgh. La cat de rau sta Romania raspunde clar faptul ca nu avem nicio universitate in primele 500 din lume! Trebuie sa incepi sa te informezi serios, e foarte important sa fii bine informat si sa iei o decizie inteleapta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Citat din: Adi din August 22, 2011, 09:06:43 PM
La cat de rau sta Romania raspunde clar faptul ca nu avem nicio universitate in primele 500 din lume!
Poate depinde și de top.
http://www.ziare.com/scoala/politehnica/universitatea-politehnica-bucuresti-in-top-500-international-1061872

Și apoi de cum ai tras linia asta cu 500, de ce 500?

claudius93

Citat din: Adi din August 22, 2011, 09:06:43 PM
Cum adica in cursurile gratuite din Danemarca nu sunt incluse si cele de fizica?

In articolul care l-am citit referitor la studiile in Danemarca nu aparea si fizica la domeniile gratuite. Poate articolul era eronat sau n-am vazut eu bine :)
Dar daca ma gandesc mai bine, nu se poate ca absolut TOATE facultatile de acolo sa aiba cursuri gratuite...

Adi

Citat din: tavy din August 22, 2011, 11:06:00 PM
Și apoi de cum ai tras linia asta cu 500, de ce 500?

Nu am tras-o eu, ci universitatea Shangai, cand a realizat topul ei. Mai e si top 200, dar e realizat de bratinici si ii zice topul Times.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

Citat din: claudius93 din August 22, 2011, 05:08:38 PM
Sincer, nu credeam ca stam atat de rau, dar dupa lecturarea acestui topic imi pare rau ca am fost asa de optimist :))
Ca fizician nu ai multe posibilitati de angajare in Romania. Excluzand universitatile, sunt cateva institute de cercetare (IMT, Institutul Horia Hulubei, Institutul de Fizica a Pamantului ... + alte cateva in provincie) si firme la care apar cand si cand posturi libere insa din pacate nu exista o piata asa de dezvoltata ca in tarile puternic (SUA, Germania, Anglia, Franta, Olanda ...). Daca vei ramane in tara, cel mai probabil va trebui sa te reprofilezi intr-un domeniu ingineresc in principal pentru un salariu mai bun si flexibilitatea obtinerii unui loc de munca. Nu mai stiu care sunt salariile in institutele de stat, inainte de a incepe criza unii o duceau destul de bine dar acum sunt unii care nu-si primesc salariul integral. Stiu, e o perspectiva sumbra si cred ca e foarte putin probabil sa se schimbe ceva in viitorul apropiat.

Este foarte greu sa iei o decizie pe termen lung. Se poate intampla ca dupa terminarea facultatii sa iei considerare schimbarea domeniului de activitate, cunosc destule persoane care au trecut de la fizica la inginerie sau invers, evident respectand anumite limite.

Acum multi ani existau burse europene pentru studentii anilor 4 si 5 care acopereau cheltuielile unui stagiu in strainatate, competitia era foarte mare pe langa faptul ca trebuia sa ai aproape 10 pe linie mai aveai nevoie si de pile. In industrie e foarte greu de plecat ca absolvent direct din Romania, cel mai indicat ar fi sa urmezi intai un master sau doctorat in strainatate care te ajuta sa te integrezi mult mai usor. Faptul ca incepi o facultate in Romania nu inseamna ca nu mai poti pleca in strainatate dar trebuie sa inveti foarte bine.

AlexandruLazar

Cateva detalii oarecum de la botul calului (nu sunt fizician -- am urmat o pregatire inginereasca si am lucrat in cercetare in domeniul asta aproape doi ani) -- poate te vor ajuta, in completare cu detaliile pe care le-a dat HarapAlb:

- Oportunitatile de angajare in sine exista pentru ca e un permanent deficit de oameni -- deci in principiu fara loc de munca e relativ greu sa ramai, dar nu te astepta sa fie bine platit pentru o foarte lunga perioada de vreme. In principiu, daca poti sa depui o activitate de cercetare cu rezultate bune te poti astepta la un venit de nivelul unui entry-level din industrie. Diferenta e ca in industrie, dupa 1-2 ani incepe sa creasca, in timp ce in invatamant o sa ramana la fel o foarte lunga perioada de timp.

- In plus, o alta problema este aceea aa seriozitatii. In foarte putine locuri din tara se mai depune o activitate serioasa, iar prestigiul institutiei nu este neaparat reprezentativ. Chiar si in universitatile cu reputatie buna, cea mai mare parte a problemelor de cercetare sunt depasite si sunt doar scuze pentru a mai imparti niste bani (foarte putini)

- Lipsa de fonduri se simte in special in domeniile unde e nevoie de aparatura de varf. Implicit, daca vrei o cariera in fizica aplicata la noi, va trebui sa te orientezi cu mare atentie pentru ca majoritatea laboratoarelor sunt foarte mult in urma cu tehnologia.

- Reprofilarea de la fizica la inginerie este destul de anevoioasa. La fostul meu loc de munca aveam un coleg care incerca asta si nu prea reusea. Nici invers nu e prea usor.

claudius93

Da, asa ma gandeam si eu. Sa fac facultatea in Romania, cel mai probabil la Universitatea de Vest din Timisoara, urmand ca sa fac masteratul in afara(Danemarca suna destul de bine).

justakid

Multe din linkurile catre HotNews nu mai functioneaza (Sau imi scapa mie ceva? Ma duc la home sau ceva de genu'.)

Inteleg cum sta treaba cu fizica (si cercetarea in bio, chimie, mate, info), si de fapt cam stiam/banuiam, dar celelalte domenii? Medicina, avocatura, actorie.. (in ordinea asta xD)? Pareri personale si ceva informatii am si eu (dar asa de contradictorii ca nici nu mai stiu ce sa cred), dar nimic concret.

Mihnea Maftei

#71
Un site al unei cunostinte, cu o lista a programelor de facultate de licenta din Europa---in afara de Marea Britanie si Irlanda---predate in limba engleza:

http://www.europeandegrees.co.uk