Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Culegeri și tratate de fizică-am nevoie de sfaturi

Creat de Octavia98, Iunie 28, 2015, 08:31:02 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Octavia98

Salutare tuturor utilizatorilor Scientia! :) As avea și eu o întrebare dacă se poate. Îmi poate spune cineva din ce materiale ar fii potrivit să lucrez la fizică,adică culegeri de probleme și tratate sau cărți de teorie,pentru a ajunge de la un nivel mediu de clasă la un nivel foarte avansat,de olimpiadă,acuma nu neapărat de medalie ci așa de mențiune speciala la olimpiada națională de fizică. De fapt ideea nu e de a participa la olimpiada ci de a ajunge la un nivel cât mai avansat,progresiv prin multa munca,fara profesor,pe forțele proprii;știu că e greu,intr-adevăr fizică nu e o știință ușoară,dar mai știu și că dacă lucrez din ce trebuie,cum trebuie și cât mai mult posibil voi ajunge acolo unde îmi doresc. :) Eu lucrez deja din toate culegerile lui Anatolie Hristev(enunțuri+probleme rezolvate),din Gabriela Cone+ A. Stanciu,am de gând să-mi comand de pe net setul acela de 3 culegeri groase(termodinamica,optica,mecanică;apropo partea de electricitate de ce nu a apărut? ) de Floarea Iuliu și Florin Măceșanu și am văzut că a apărut și un set de Ileana Creanga,însă nu prea am auzit de aceasta autoare și nu știu dacă e la fel de buna ca Măceșanu sau Hristev. In plus cărțile acestea,ale lui I. Creangă sunt de teorie sau de probleme sau și una și alta și abordabile pt elevii de liceu? Cat despre partea de teorie,l-am întrebat pe profesorul meu de la clasa și mi-a zis că Richard Feynman e foarte bun și accesibil,fiind ca și Clayden de la chimie. As miza într-adevăr pe tratate și cărți de teorie englezești,de talie mondiala,ediții cât mai noi pt că tratatele noastre,românești,sunt greoaie și au unele referințe matematice care nu se studiază în liceu cum ar fii ecuații diferențiale în fizică(studiate doar în facultăți). Așadar :) dacă va rog mult să-mi oferiți și mie câteva recomandări cu ce ar fii potrivit pt ce vreau să fac eu. Am întrebat acum 3 zile pe T.P.U. dar nu mi-a răspuns nimeni și în plus cred că cel mai potrivit ar fii să intreb aici. Aștept răspunsuri cu nerăbdare,dacă se poate. Mulțumesc anticipat! :D

Octavia98

Am uitat să menționez că din bine cunoscutele culegeri ale lui Mihail Sandu: Top Fiz,Evrika și culegerea aia mare albastră și groasă cu probleme și experimente...da știu de ele bineînțeles,pe doua din ele le am în biblioteca dar le las mai pe final pt că sunt grele intr-adevăr și pentru avansați;le fac după ce termin culegerile menționate anterior. Acuma nu știu dacă am pus toate întrebările astea la secția care trebuie  :-\ dar va rog să mă scuzați,am nevoie urgenta de informații cu privire aspectele precizate.

sumalan dorin


Salutare Octavia

Daca as fii in locul tau as cauta carti si tratate de fizica pe internet in lb engleza,poate ai si cautat deja dar rezultatul nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor tale.

Tu ai un vis pe care ti-l poti indeplini,invata si studiaza din toate cartile pe care le ai chiar daca sunt grele.Iar cand nu intelegi ceva ,forumul Scientia te asteapta sa ii adresezi intrebari,unii din membri forumului stiu bine fizica si o si explica tot bine.


Mult succes in indeplinirea visului.

HarapAlb

 Pentru olimpiada se invata cum se rezolva problemele, nu se pune neaparat accent pe intelegerea fizicii. Pe masura ce te apropii de absolvirea liceului o sa ai impresia ca deja cunosti multa matematica si fizica, insa in realitate cunosti fooarte putin. Asta vei vedea odata ce incepi facultatea :-)
Daca obiectivul tau principal este olimpiada atunci rezolva cat mai multe probleme de olimpiada, in general cele din culegerile normale nu ating nivelul de olimpiada. Pe de alta parte sunt probleme de olimpiada care necesita cunostinte un pic mai avansate (de matematica sau de fizica) pe care nu ai ajuns sa le insusesti si aici ai nevoie de ajutor. Problemele din culegerile de facultate depasesc nivelul celor din liceu, atat la matematica cat si la fizica, si cred ca nu merita sa pierzi timpul cu ele.
Daca te pasioneaza fizica poti citi carti de popularizare si asa intri in contact cu multe idei, fenomene si concepte interesante, chiar daca nu le stapanesti in momentul de fata.

HarapAlb

Citat din: Octavia98 din Iunie 28, 2015, 08:31:02 PM
Cat despre partea de teorie,l-am întrebat pe profesorul meu de la clasa și mi-a zis că Richard Feynman e foarte bun și accesibil,fiind ca și Clayden de la chimie.

Da, cursul lui Feynman de fizica e destul de digerabil. Din cand in cand mai are si cate o lectie de matematica si asa te ajuta la intelegerea teoriei. Alt curs de fizica este cel de la Universitatea din Berkeley, incearca sa arunci o privire peste el: https://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Physics_Course

Vezi ca prin anticariate ar trebui sa mai gasesti traducerea in limba romana atat a cursului lui Feynman cat si cel de la Berkeley, insa nu stiu cat de bine sunt traduse.

valangjed

Cursul lui Feynman se gaseste pe scribd.com in traducerea lui Oliviu Gherman sub denumirea "Fizica moderna".
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Octavia98

 Va mulțumesc foarte mult pentru sfaturi la toți trei! :) Da sunt conștienta că nu voi putea face totul de una singură însă particip la clase de excelență și suntem pregătiți de un profesor foarte bun. Și cel de la clasă e foarte bun însă se pensionează peste 2 ani (eu acum am terminat clasa a 10-a). Cum am mai spus nu mă interesează neapărat participarea la olimpiada de fizică; acum e cam târziu să mă gândesc la un premiu la națională, era bine dacă mă apucam din clasa a 9-a dar 2 ani (prima treaptă de liceu)am fost la olimpiada la chimie pt că vroiam să dau la medicină dar m-am răzgândit și vreau să merg pe fizică medicală pt că mi-ar plăcea mult mai mult ; mie nu-mi place atât de mult biologia pt a avea gânduri de medicina și nici posibilitățile financiare pentru a urma o astfel de facultate. Singurele știinte exacte care îmi plac lcu adevărat sunt mate,fizică, chimie si puțin bio pt că sunt conștienta că la fizică medicală mi se va cere această materie. Pentru mine cred că e mai important sa urmez o facultate și să am cât mai mult habar de științele exacte menționate;am ajuns la concluzia că nu poți fi bun la toate și e bine să-ți alegi 2 materii (în cazul meu mate și fizica) pe care să le aprofundezi. Poate de aceea nu am ajuns la națională la chimie în clasa a 10-a...Când am terminat a 9-a m-am gandit că dacă nu voi intra la medicină să dau la fizică medicală și așa m-am apucat de fizică pt că am zis că e bine să aprofundez de pe acum ca sa știi cât mai multe și în facultate sa obțin o bursă cu ușurință. Până la urmă nu mi-a părut rău ca nu m-am calificat pentru că asta m-a făcut sa fac o alegere și cred cu tărie că am făcut alegerea corectă; în plus am învățat că succesul nu iți este mereu garantat de olimpiade și concursuri, se poate să ai o zi proastă și mai știu eu să ți se facă o nedreptate. Mulțumesc inca o dată pentru tot! :)

HarapAlb

Citat din: Octavia98 din Iulie 12, 2015, 07:55:18 PM
Da sunt conștienta că nu voi putea face totul de una singură însă particip la clase de excelență și suntem pregătiți de un profesor foarte bun. Și cel de la clasă e foarte bun însă se pensionează peste 2 ani (eu acum am terminat clasa a 10-a). Cum am mai spus nu mă interesează neapărat participarea la olimpiada de fizică; acum e cam târziu să mă gândesc la un premiu la națională, era bine dacă mă apucam din clasa a 9-a
Nu te descuraja in privinta nationalei, mai ai doi ani si nu stie cum vor evolua lucrurile. Eu am participat la nationala abia in clasa a XII-a, dupa 3 ani de incercari nereusite, si culmea ca am obtinut premiul III. Eu ma pregatisem singur (fara profesor) si mai mult din amorul artei la fizica. Nu am avut o pregatire bazata pe rezolvari de probleme si mi-am dat seama dupa aceea ca as fi putut obtine mult mai mult daca rezolvam si probleme in conditii de concurs (timp limitat, doar cu foaia in fata etc.)

Faptul ca esti deja in grupurile care se pregatesc pentru olimpiada cu profesori care se dedica pregatirilor este foarte bine. Asta sigur iti permite sa-ti evaluezi sansele participarii comparandu-te cu ceilalti elevi, poate si de aici pesimismul tau in privinta participarii la nationala. Eu am aflat dupa ce am participat ca se cam stia cine sanse sa participe la nationala. In total erau vreo doua, maxim trei licee din tot judetul care pregateau elevi special pentru olimpiada nationala. De aceea locurile si le cam imparteau intre ele, ceva de genul "anul asta trimit eu la clasa a X-a ca am elevi foarte buni, tu trimiti la clasa a XI-a etc. Asta e mai mult o intelegere pentru ca pana la urma conteaza notele, eu am obtinut calificarea la nationala impotriva pronosticurilor. Probabil ca in judetele unde sunt multe licee ce pregatesc elevi intelegerea sa nici nu existe.