Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Propagarea undei electromagnetice.. si alte nelamuriri

Creat de GeorgeLungu, Mai 14, 2015, 10:29:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

GeorgeLungu

Salut,
Sunt nou pe forum si tin in primul rand sa multumesc membrilor activi pentru efortul depus in a "deschide" mintea multor nestiutori prin raspunsurile date.
Dupa cum scrie in titlu, nu inteleg faza asta cu propagarea undelor electromagnetice, cum adica campurile electrice si magnetice se genereaza reciproc? Cum se manifesta un camp electric si un camp magnetic, astfel incat sa le putem distinge? Si cand se propaga undele electromagnetice, de fapt ce se propaga? ce "calatoreste" cu viteza luminii? ca am inteles ca electronii (adica sarcinile electrice negative cred) se deplaseaza aproximativ un mm pe secunda..
Astept raspunsuri cat mai.. puerile, ca alea din carti nu le pot digera. Mulumesc

valangjed

Cand se propaga undele sonore, ce anume se propaga?Teoria undelor este destul de greu de explicat in cateva cuvinte.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

GeorgeLungu

Sa inteleg ca nu este un raspuns  simplu si logic? imi vine greu sa cred asta.. totusi, cum se propaga? care-i substanta si care sunt proprietatile unui camp electric sau magnetic? garantez ca este un raspuns simplu, dar inca nu am captat informatia.

valangjed

Nu va cunosc varsta si nu stiu ce inseamna pentru dumneavoastra , "simplu si logic".Pentru a "pleca" de "undeva", va mai pun o intrebare:"Stiti ca si lumina este o unda electromagnetica?".

In secolul XIX, "marea problema" a fizicienilor a fost mediul prin care se propaga unda electromagnetica.S-a spus, la vremea respectiva, ca ar exista un "mediu"(l-au numit eter) care este nemiscat in spatiu si prin el se propaga undele electromagnetice, din pacate experimentul lui Michelson a demonstrat inexistenta "eterului" iar Albert Einstein, prin Teoria relativitatii, a aratat ca nici nu e nevoie de "eter".

Asa cum am spus in prima postare, nu este prea usor de explicat cum se propaga unda electromagnetica.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

puriu

Este greu de explicat si, mai ales, de inteles fara un anumit nivel de cunoastere. Campul este spatiul in care se manifesta o marime fizica. Acest spatiu poate fi si vid. Intensitatea campului intr-un punct este o marime fizica (scalara, vectoriala sau tensoriala) si poarta acelasi nume ca si campul, de unde si confuzia intre ele. Conform legilor inductiei, variatia intensitatii unui camp electric E produce un camp magnetic, iar variatia intensitatii unui camp magnetic H produce un camp electric. Intotdeauna vectorii intensitatii campurilor induse E si H sunt perpendiculari. Pentru inductie nu este necesar un suport material, are loc si in vid. Daca variatia E si H este de tip armonic (sinusoidala, respectiv cosinusoidala) cele doua campuri se genereaza reciproc si formeaza impreuna un camp unic, numit camp electromagnetic. Intensitatea intr-un punct a campului electromagnetic E x H este un vector perpendicular pe planul vectorilor E si H. Directia si sensul acestui vector descrie propagarea in spatiu a valorilor E si H de la un moment dat. Propagarea are caracterul si proprietatile unei unde, iar viteza de propagare este cea maxim posibila in mediul respectiv. Viteza de propagare a undelor electromagnetice in vid (viteza luminii) este cea mai mare viteza posibila conform teoriilor acceptate in prezent. Ceea ce se propaga este energia consumata la generarea undei.
Cele doua componente ale campului electromagnetic, electrica si magnetica, se manifesta diferit si au efecte difrite. O antena electrica (fir intins) receptioneaza componenta electrica a unei unde, iar o antena magnetica (cadru inchis) receptioneaza componenta magnetica. Ochiul este sensibil la componenta electrica a luminii, etc. In toate cazurile cand una dintre componente este atenuata sau oprita, la fel se intampla si cu cealalta.




atanasu


cristi

cum zice puriu e bine. uite aici o incercare mult mai primitiva...
eu imi imaginez campul asa cum ii spune numele, ca un camp de spice de grau. Spicele pot reprezenta campul electric, care este un vector, adica are directie si sens. O unda este atunci ca o briza deasupra campului cu spice, le modifica orientarea, chiar si marimea (daca extinzi analogia). Acum, campul magnetic, este si el un camp de spice, sa spunem de orez, care se intrepatrunde cu primul. Acum, in modelul asta, spicele de acelasi tip nu se ating. De aceea, daca vrei sa creezi o unda la inceput, fara sa sufli tu deasupra campului (ca o briza) ce poti face? Tragi de primul fir de grau si ii dai drumul. Asta apasa pe unul de orez de langa, care si asta apasa pe unul de grau, si asa mai departe. Ai creat o unda care merge singura! (Iti dai seama, asta e analogia cu campurile electrice si magnetice care se creeaza unele pe altele) Dupa cum vezi deasemenea, nu se propaga NIMIC! Si totusi, tu simti caldura luminii, despre care se spune ca e o unda, atunci ce sa se propage? Sa fie energia undei (vibratia spicelor, pe care tu o simti pe piele)?
autor Fizica povestită,
www.stiinta.club