Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ipoteza (a)+(b).

Creat de ilasus, Aprilie 22, 2015, 04:59:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

Incep observatiile pe textul articolului

1) "Mă gândesc la distanţa x = 158,1 miliarde unităţi astronomice şi respectiv la timpul t = 2,5 milioane ani care despart galaxia Andromeda de planeta Pământ.
Pot să văd galaxia Andromeda cu un binoclu, telescop etc., însă luminiţa pe care o văd eu pe cer nu e chiar galaxia Andromeda, ci doar imaginea acesteia transportată în spaţiu şi timp de semnalul luminos pe care îl generează – pentru a vedea galaxia Andromeda aflată în locul iniţial şi respectiv în momentul iniţial în care a început călătoria imaginii acesteia spre Pământ, ar trebui să parcurg o distanţă x = 158,1 miliarde unităţi astronomice şi respectiv un timp t = 2,5 milioane ani pe drumul înspre trecut pe care imaginea galaxiei Andromeda a călătorit în sens invers. : pentru a vedea galaxia Andromeda in locul unde a fost ea acum t unitati de timp trebuie ca sa ma intorc in timp ceea ce inseamna ca M se intoarce inapoi cu viteza cu care s-a departat, eu vizez cu viteza luminii punctul unde era ea acum t timp si desigur ca voi vedea M ca la momentul 0 adica voi vedea M(0,0). Distanţa şi timpul asociate deplasării semnalului luminos care transportă imaginea galaxiei Andromeda pot fi reprezentate într-un sistem de coordonate pentru spaţiu şi timp cu originea într-un punct O, axa sistemului de coordonate putând fi interpretată atât ca axă de coordonate pentru spaţiu, cât şi ca axă de coordonate pentru timp (Fig. 1). În Fig. 1, punctul O de coordonate (0,0) reprezintă galaxia Andromeda aflată în locul iniţial şi respectiv în momentul iniţial în care a început călătoria spre Pămănt a imaginii acesteia, iar punctul M de coordonate (x,t) reprezintă imaginea galaxiei Andromeda aflată în locul x şi respectiv în momentul t, aflată deci la distanţa x în raport cu locul iniţial şi respectiv la intervalul de timp t în raport cu momentul iniţial."
Obs Adica cf fig 1 M(x,t) este Andromeda unde x=txc si t este timpul cat a calatorit lumina de la O la M si c viteza luminii?`

ilasus


"Tot ceea ce vezi este din trecut! Desi ti se pare ca vezi in timp real, ceea ce vezi este un lucru asa cum era el cu ceva timp in urma. Cum asa? Informatia despre lucrul la care te uiti trebuie sa ajunga, cu ajutorul fotonilor, de la lucru la ochi – iar asta cere timp. Cu cat obiectul la care te uiti este mai departe, cu atat imaginea receptionata este mai veche. Uitati-va la Soare. Stralucirea ce va copleseste ochii repreznta lumina ce a parasit Soarele cu 8 minute si 19 secunde in urma." (Acest articol a fost publicat pe Blogul Scientia in data de 05.09.2013). In articolul citat este precizat timpul (8 minute si 19 secunde) dintre Pamant si Soare. Tot un astfel de timp (definit de deplasarea luminii) exista intre orice doua corpuri din Univers. De exemplu, intre Pamant si Galaxia Andromeda (care a generat semnalul luminos ajuns pe Pamant) exista un interval de timp de 2,5 milioane ani. Deci cand vedem pe cer imaginea galaxiei Andromeda, vedem de fapt o imagine din trecut a ei, adica vedem galaxia Andromeda asa cum arata ea in urma cu 2,5 milioane ani. Insa galaxia Andromeda (care a generat semnalul luminos ajuns pe Pamant), cat si drumul de 2,5 milioane ani lumina care leaga aceasta galaxie de planeta Pamant (mai precis, este vorba de drumul inspre trecut pe care semnalul luminos M s-a deplasat in sens invers), acestea nu mai exista – sau exista in dimensiunea a 4-a –  conform punctului meu de vedere.

In ce priveste coordonatele (x,t) asociate punctului M din Fig.1., relatiile dintre acestea sunt exprimate in formulele (1), iar presupunerea ta (x = t * c, unde c este viteza luminii) este gresita.


atanasu

Distantele tale sunt niste distante parcurse de lumina asa ca evident ca vorbim despre viteza luminii iar daca nu este vorba de viteza luminii atunci despre ce viteza vorbim caci spatiul si tmpul implica viteza.Adica de ce este gresita presupunerea ca x= t * c?

ilasus


Pentru ca c si u sunt diferite: c = 300 000 km, iar u = 63 240 u.a.


atanasu

Si ce are Sura cu prefectura?
Imi trebuie multa rabdare si cei care citesc astea cred ca lesina de ras vazandu ce se intampla aici.
Asadar cine sustine ca o distanta chiar si daca este unitatea in sistemul folosit de tine nu ar fi diferita de o viteza oricare ar fi ea? Dar aceasta unitate de distanta de 63240 ua de ce are valoarea asta adica din ce calcul rezulta asta?

ilasus

CitatSi ce are Sura cu prefectura?
Nu inteleg la ce te referi, adica nu inteleg care-i sura si care-i prefectura in opinia ta.
CitatImi trebuie multa rabdare si cei care citesc astea cred ca lesina de ras vazandu ce se intampla aici.
Fa o pauza, ca vad ca esti cam suparat. Si fii sigur ca nu vede (dar mai ales nu intelege) nimeni ce se intampla aici, asa ca in mod sigur nu vor fi cazuri de lesin.
CitatAsadar cine sustine ca o distanta chiar si daca este unitatea in sistemul folosit de tine nu ar fi diferita de o viteza oricare ar fi ea?
Ceea ce exprimi tu in fraza de mai sus este atat de incoerent, incat chiar nu ar fi posibil un eventual raspuns la aceasta intrebare.
CitatDar aceasta unitate de distanta de 63240 ua de ce are valoarea asta adica din ce calcul rezulta asta?
Ceea ce am subliniat este o eroare de interpretare a ta. In ce priveste valoarea in cauza, eu nu am facut calcule, pur si simplu am vazut pe internet ca valoarea aproximativa a unui an-lumina este de 63.239,6717 unitati astronomice.

Si nu inteleg de ce tot insisti cu constanta c, pentru ca eu nu o utilizez explict undeva anume sau in cadrul formulelor (1). Interpretarea acestor formule este urmatoarea. Distanta x exprimata in prima egalitate din (1) si timpul t exprimat in cea de a doua egalitate din (1) reflecta pozitia curenta a semnalului luminos M in sistemul de coordonate din Fig.1. Si anume, conform primei egalitati din (1), distanta x este reprezentata pe axa coordonatelor de spatiu printr-un numar de t distante de marime u, u find distanta corepunzatoare deplasarii semnalului M in unitatea de timp (anul terestru) in sistemul de coordonate pentru spatiu, iar conform celei de a doua egalitati din (1), timpul t este reprezentat pe axa coordonatelor de timp printr-un numar de x intervale de timp de marime 1/u, 1/u fiind intervalul de timp corespunzator deplasarii semnalului M pe unitatea de distanta (unitatea astronomica) in sistemul de coordonate pentru timp.

P.S. Consider ca nu e cazul sa-ti ma bati capul si sa-ti tocesti nervii cu articolul meu – de fapt asta am sustinut de la inceput, si nu inteleg de ce totusi te-ai decis sa nu-mi urmezi sfatul.



proffiz

Nu sunt in masura sa raspund la acest articol dpdv al corectitudinii demonstratiei sau de ordin stiintific, dupa mintea mea, nu e nimic de criticat punctual. Din contra: felicitari pt articol! Important nu e ce cred ceilalti despre articol, atata timp cat autorul e multumit. Fiind o teorie proprie, nu cred ca e nevoie de exegeza vreunui profesor universitar sau altcineva.
As mentiona totusi ca - pt mine - demonstratia e foarte dificil de urmarit; pe de alta parte articolul nu are finalitate (trebuie continuat si interferat cu restul fizicii), adica implicatii, aplicatii in fizica (care e o stiinta a realitatii).

ilasus


N-o fi important, da totusi: tu ce anume ai (sau nu ai) inteles din articol?


atanasu


Referitor la valoarea despre care te-am intrebat spui ca ai gasut valoarea dar eu te-am intrebat daca stii cum se ajunge la ea si vazand ca nu stii am intrebat despre nivelul tau de instructie scolara. Caci draga Ilasus acel numar este ca orice spariu parcurs de un mobil exact valoarea obtinuta din inmultirea duratei miscarii cu viteza acesteia in speta numarul de secunde dintr-un an inmultit cu vieza asta a luminii in km/sec  de care vad ca  fugi ca dracul de tamaie ,rezultatul fiind in km si pentru a fi exprimat in ua  impatit la marimea in km a unei ua( aprox 150 milioane de km) .
Intrebare : ai vre-o idee tu si cu tizul tau de gen care te aproba fara sa priceapa ceva, despre ce inseamna omogenitatea relatiilor fizice? Si in conexiune cu asta poate ca spui si daca ai liceul absolvit sau te-ai oprit la 10 clase?

<b>Oricum este evident ca nu mai are rost sa-mi pierd timpul cu tine desi tu intrand aici si cerand opinia colegilor de forum ti-ai permis sa le ceri  sa-ti dedice din timpul lor , iar eu sperand ca poate ai vre-o idee pe care chiar daca nu esti in stare sa o exprimi cu claritate, poate ca are vre-o relevanta si impreuna vom ajunge la o exprimare mai conforma, dar vazand ca nu vrei asa ceva te las sa mergi vorba cantecului: vaya con Dios.</b>

atanasu

Ps In mod sigur daca mai citeste cineva chestiile astea intelege ce spun eu dar ca si Electron nu te poate urmarii in incoerentele textului tau si nici nu face efortul asta inutil.

ilasus

#40

Este oare textul meu intr-adevar corect si necriticabil, sau este in asa masura incorect si criticabil incat autorul pare c-ar avea doar 10 clase?
 


proffiz

Am spus ca teoria e greu lizibila de catre un om obisnuit, nu ca ar fi imposibil de inteles. Iar lizibilitatea grea poate avea mai multe cauze:
- redactarea deficitara (nu neaparat ca nivelul ar fi al unui elev de cls a X a, desi eu n-as subestima o minte tanara!)
- capacitatea de a intelege un subiect a cititorului nu e suficient de mare, sau el nu e pregatit suficient in domeniu
- timpul sau dorinta alocate de cel ce citeste nu sunt pe masura.
Am citit teoria, atat cat am inteles nu gasesc de criticat. Presupunca tu ai inteles cel mai bine teoria, ti se pare ca ar fi ceva de criticat sau de neinteles? E vreun punct mai slab al redactarii?
Eu as putea pune intrebarea, daca tot trebuie sa fac lucrul asta, de ce galaxia Andromeda (si nu imaginea ei) se afla in punctul de coordonata x din moment ea nu se deplaseaza in spatiu ci doar in timp. La aceasta coordonata ai zis ca doar imaginea ei, adica lumina, se afla in acel punct M.

mircea_p

Citat din: ilasus din August 01, 2015, 04:41:30 PM

Este oare textul meu intr-adevar corect si necriticabil, sau este in asa masura incorect si criticabil incat autorul pare c-ar avea doar 10 clase?
 

Pana la a fi criticabil, este lipsit de finalitate, de scop. Te-am intrebat care e problema, in conceptia ta si ai ocolit raspunsul.

Reprezentarea intervalelor spatio-temporale pe axe de coordonate se poate gasi in majoritatea cartilor de introducere a teoriei relativitatii. Ai pretentia ca e ceva gresit sau criticabil in aceste reprezentari? Daca da, ce anume?
Daca nu ce rost are articoulul tau care incearca acelasi lucru intr-un mod ceva mai greoi exprimat.
Faptul ca galaxia Andromeda (sau o stea oarecare) nu mai e acum acolo unde o vedem (si nici asa cum o vedem) nu e chiar ceva atat de nou incat sa zgduie stiinta din temelii.
Eminescu a exprimat asta in mod mult mai simplu de inteles. Si era cam la -130 de ani de noi (pe axa timpului)  cand a scris "La steaua".   ;)


mircea_p

Citat din: genulasus din August 01, 2015, 01:05:43 PM
Nu sunt in masura sa raspund la acest articol dpdv al corectitudinii demonstratiei sau de ordin stiintific, dupa mintea mea, nu e nimic de criticat punctual. Din contra: felicitari pt articol! Important nu e ce cred ceilalti despre articol, atata timp cat autorul e multumit. Fiind o teorie proprie, nu cred ca e nevoie de exegeza vreunui profesor universitar sau altcineva.
As mentiona totusi ca - pt mine - demonstratia e foarte dificil de urmarit; pe de alta parte articolul nu are finalitate (trebuie continuat si interferat cu restul fizicii), adica implicatii, aplicatii in fizica (care e o stiinta a realitatii).
Asta ar trebui mutat la bancul zilei, daca ar fi o astfel de sectiune pe forum. :)

ilasus


Mircea-p: Regret ca s-a inteles ca am ocolit raspunsul, nu am avut acesta intentie, asa ca ma voi gandi la un raspuns mai concludent. Deocamdata ma opresc la o observatie. Si anume, tinand cont de ceea ce am precizat eu intr-un post anterior:

CitatIn ce priveste a doua problema, mentionez ca harta Universului este alcatuita ca urmare determinrii distantelor dintre obiectele care il alcatuiesc, metodele de determinare a acestor distante fiind de natura geometrica (paralaxe) in cazul celor mai apropiate si respectiv bazate pe variatia luminozitatii in cazul celorlalte. Deci pe o astfel de harta, distanta dintre galaxia Andromeda si Calea Lactee este de 2,5 milioane ani lumina. Dar, desi pe harta distanta e reala, s-ar putea ca galaxia Andromeda sa nu mai existe in ziua de azi (cum zicea si Eminescu, azi o vedem, si nu e), sau s-ar putea sa fie intr-un cu totul alt loc, daca de-a lungul celor 2,5 milioane ani nu a avut bunavointa sa stea doar in locul indicat pe harta.

rezulta ca de fapt ceea ce declari tu in postul de fata:

CitatFaptul ca galaxia Andromeda (sau o stea oarecare) nu mai e acum acolo unde o vedem (si nici asa cum o vedem) nu e chiar ceva atat de nou incat sa zgduie stiinta din temelii. Eminescu a exprimat asta in mod mult mai simplu de inteles. Si era cam la -130 de ani de noi (pe axa timpului)  cand a scris "La steaua".

nu exprima noutati care chiar trebuiau neaparat mentionate.