Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cuantificarea sarcinii electrice

Creat de oaia_electrica, Octombrie 26, 2014, 09:33:03 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Stark

#15
@mircea_p

Da, ai dreptate; de altfel exemplul de acolo cu bobina si sarcinile pe disc a fost discutat si aici pe forum, nu?
Marturisesc ca nici atunci nu am inteles explicatia.  Am volumele lui Feynman la indemana, ma uit si o sa revin.

Citat
Nu e nevoie sa se "miste" ceva pentru a avea energie sau moment al campului.
Pai tocmai ca se misca: campul ala magnetic o fi el static, dar e produs de un curent intr-o bobina, deci sunt sarcini electrice in miscare
care si-ar distribui momentul cinetic cu campul produs si... mai bine ma opresc, ca nu am inteles de ce ar mai fi necesar camp electric.
Mai bine revin!

PS: Dar in cazul de fata ai inteles ca vorbim de campuri statice; plus faptul ca vorbim de monopoli magnetici,
deci campul magnetic este altfel produs.



mircea_p

#16
Nu ma refeream la bobine. In exemplul din Feynman era vorba de un magnet permanent si o sarcina electrica statica. Ambele produc campuri statice, nu?

Nu era nici un curent macroscopic. Sigur ca putem imagina campul produs de magnetul permanent ca datorat unor curenti moleculari. Dar stim ca feromagnetismul e datorat mai ales spinului electronului si nu unor curenti microscopici. Pana la urma, daca avem un singur electron, izolat, acesta are si camp electric si camp magnetic. Ambele "statice". Ar fi poate interesant de vazut daca campul sau are sau nu un moment nenul. Nu vad cum s-ar anula peste tot.
Cred  ca idea de baza ar fi ca e ok sa avem campuri statice cu moment (si moment unghiular) nenule.:)

In cazul monopolilor, nu stiu ce ne putem imagina ca se misca. Si de ce ar trebui sa ne punem problema, pana nu se dovedeste ca exista. Sau nu.

PS. exemplul la care ma refer e in capitolul 27, vol 2.
Mai discuta si in alte capitole de momentul campurilor. Poate e si ceva cu o bobina, dar eu nu ma refeream decat la exemplul cu magnetul permanent.

oaia_electrica

Citat din: mircea_p din Octombrie 28, 2014, 10:43:39 PM

In cazul monopolilor, nu stiu ce ne putem imagina ca se misca. Si de ce ar trebui sa ne punem problema, pana nu se dovedeste ca exista. Sau nu.


Problema pe care am deschis-o aici n-are alt rost decat sa ofere placere intelectuala. Existenta monopolilor magnetici ar explica insa faptul ca sarcina electrica este cuantificata, deci bataia de cap nu ar fi complet rupta de realitate, si e interesant ca introducerea lor in teorie nu intra in conflict cu nici un alt fenomen cunoscut. Ramane la fel de adevarat ca nu exista in momentul de fata nici macar observatii "tentative" ale acestora. Era vorba la un moment dat sa monteze la LHC un detector foarte ieftin (ceva gen foi de plastic in calea fasciculului  :D) dar nu stiu daca proiectul a fost abandonat sau daca nu a returnat nici un rezultat notabil. Comportamentul de monopol magnetic parca a fost "emulat" in fizica materialelor. Habar nu am insa daca se poate construi un experiment care sa fie echivalentul sistemului tratat in problema.

mircea_p

Imi pare rau daca am parut cam "dismissive" in privinta monopolilor. :)
Ma refeream doar la problema concreta a momentului cinetic al campului produs de combinatii de monopoli si sarcini electrice.
Sigur ca e intresant sa ne imaginam si sa fie cautati.