Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

electricitate- calculul intensitatii

Creat de Robert91, Septembrie 06, 2014, 11:28:45 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Robert91

Se da circuitul in care se cunosc:
E1 = 4 V, E2 = 6 V
R1 = R2 = R3 = R4 = R5 = R6 = 1 Ohm

Curentul prin ramura in care se gaseste R1 este de: ....

Am mers pe ideea ca ar trebui sa folosesc traseul R1 R4 R3 cu E1 si apoi sa folosesc I=E1/R unde R ar fi suma celor 3 R dar nu merge ....
Am incercat orice combinatie de E si R dar nu ajung la rezultatul corect si am ajuns la concluzia ca mai este un pas pe care l-am omis.

puriu

Cu Kirchhoff. Pe cele trei circuite interioare se alege un sens de parcurgere,  se presupun trei curenti i1, i2, i3 si se anuleaza suma tensiunilor pe fiecare. Rezulta un sistem de trei ecuatii cu trei necunoscute care sunt cei trei curenti.
Exemplu pentru circuitul cu R1:
E1 + i1R1 + (i1-i2)R3 + (i1-13)R4 = 0
Atentie la sensul surselor E1 si E2.

Robert91


Robert91

#3
o alta problema asemanatoare:

In circuitul electric ... R1= 5 Ohm, R2= 4 Ohm, R3= 12 Ohm
Rezistenta eletrica echivalenta gruparii intre bornele A B este ?


aceleasi formule.
R2 si R3 fiind in paralel , am presupus ca R1+ 1/R2 + 1/R3 dar.. nu ajung la un rezultat corect ..
Ceva pareri ???

cred ca am gasit o rezolvvare"
R1 + (R2*R3/R2+R3)= 5 + (48/16)= 8 ohm

valangjed

Da aceasta este rezolvarea.Se calculeaza rezistenta echivalenta paralel pentru R2 si R3: Re=R2R3/R2+R3 si se aduna cu R1 care este in serie cu Re.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

puriu

 Prima lege a lui Kirchhoff in curent continuu: In orice nod (punct de legatura a cel putin trei conductori) al unei retele, suma algebrica a curentilor este nula.
Legea a doua a lui Kirchhoff in curent continuu: Pe orice ochi (circuit inchis) al unei retele ce contine rezistente si surse de tensiune, suma algebrica a caderilor de tensiune pe rezistente este egala si de semn contrar cu suma algebrica a tensiunilor pe surse. Cu alte cuvinte, suma algebrica a tuturor tensiunilor pe laturile unui ochi, parcurs intr-un sens arbitrar, este nula. Daca ochiul contine numai rezistente,  suma algebrica a caderilor de tensiune pe rezistente este nula.
Cu aceste doua legi se pot rezolva retele de curent continuu oricat de complexe.
In figura din problema de mai sus se pot trasa mai multe ochiuri (circuite). O latura uneste doua noduri si poate fi desenata oricum.
Pentru rezolvare se iau in consideratie cele trei ochiuri exterioare, adica cele trei ochiuri care contin cate o latura (ramura) exteroara si nodul central:
   E1 R1 R4 R3
   E2 R3 R5 R2
   R4 R6 R5

valangjed

Vrei nu vrei, trebuie sa scrii teoremele lui Kirchoff.In circuit ai 6 curenti corespunzatori celor sase laturi pe care se afla cele sase rezistente.Circuitul are 4 noduri deci se va scrie prima teorema a lui Kirchoff pentru 3 noduri, la alegere (nu se scrie TIK pentru toate cele patru noduri pentru ca a patra ecuatie este combinatie lineara a celorlalte trei si nu ne ajuta cu nimic).In acest moment avem 3 ecuatii cu 6 necunoscute(curentii I1 ...I6) pentru a completa sistemul de ecuatii ca sa avem sase ecuatii si sase necunoscute mai scriem teorema a doua a lui Kirchoff pentru 3 ochiuri la alegere.Avem acum un sistem de sase ecuatii cu sase necunoscute care se rezolva cu metoda reducerii sau metoda substitutiei (clasa a VI-a :D) sau cu ajutorul determinantilor (clasa a XI-a).Personal prefer metoda substitutiei, chiar daca dureaza mai mult si necesita mai multe calcule, mie imi da un sentiment de siguranta a calculelor.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Stark

#7
O sugestie ptr o rezolvare mai rapida (si eleganta) ar fi sa inlocuiesti
triunghiul de rezistori [tex] R_4,\, R_5,\, R_6 [/tex] cu o configuratie stea.
(Formulele de transformare triunghi - stea sunt simple.)

Folosind o configuratie stea vor exista acum numai doua ochiuri independente si legile
lui Kirchhoff se vor aplica mai usor.