Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Satelit

Creat de Kn1ves, Martie 15, 2013, 07:47:41 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Kn1ves

Ma poate ajuta si pe mine va rog cineva in legatura cu o problema? Este vorba de problema QB5 (ultima de pe foaie). Solutia la problema (asa cum e scrisa de persoana respectiva) mi se pare cam dubioasa, asa ca va zic cum am facut eu pentru a afla viteza unghiulara finala a sistemului:


Am considerat conservarea momentului cinetica fata de centru de masa a sistemului, care este situat la [tex]y_c=\frac{mL}{m+M}[/tex] deasupra centrului de masa a satelitului unde m este masa bucatii de piatra, iar M este masa satelitului. Daca  momentul de inertie a satelitului fata de centrul sau de masa este [tex]I_0[/tex], atunci fata de centrul de masa a sistemului este : [tex]I=I_0+My_c^2[/tex]. Legile de conservare fata de CM al sistemului inainte si dupa ciocnire sunt deci:

(1)[tex]H=-mv(L-y_c)+I\omega[/tex]
(2)[tex]H=(I+m(L-y_c)^2)\omega'[/tex]

De aici am scos [tex]\omega'[/tex] si l-am obtinut ca fiind 0.85 rad/s. Eu nu vad de ce metoda asta nu ar fi buna, dar rezolvitorul o face altfel (conservarea momentului cinetica fata de punctul B, care din punctul meu de vedere e facuta prost). Daca cineva (sau de preferat mai multe persoane) se poate uita peste metoda mea si isi poate spune parerea, si se ajunge la o decizie, o sa pun si rezolvarea autorului.

Multumesc anticipat.


puriu

Problema e frumoasa. Aici se aplica doua legi de conservare, a impulsului si a momentului cinetic al sistemului satelit-piatra. Nu e clar ce se intampla cu piatra dupa ciocnire. Trebuie definit in problema tipul ciocnirii. Daca ciocnirea este plastica piatra ramane lipita de satelit si se deplaseaza cu viteza si in sensul ansamblului ce conserva impulsul initial al pietrei. Daca ciocnirea este elastica piatra se deplaseaza in sens invers, iar satelitul capata un impuls mai mare decat in primul caz. La fel se intampla si cu momentul cinetic. Suma algebrica a momentelor cinetice fata de punctul B (fata de care si piatra are un moment cinetic) trebuie sa se fie aceeasi inainte si dupa ciocnire. Si aici calculul depinde de caracterul ciocnirii. Calculul in raport cu centrul comun de masa nu e gresit, dar e incomod.