Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

DETECTOR DE METALE

Creat de danger, Iulie 17, 2012, 11:34:17 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

danger

Acest detector de metale va ajuta sa gasiti obiecte suficient de mari compuse din materiale cu permeabilitate magnetica relativ ridicata. De asemenea detectorul de metale indica daca obiectul magnetic din interiorul bobinei detectoare are proprietati conductoare bune sau proaste.
Exemple de metale care au bune proprietati magnetice cu o izolatie electrica insemnata sunt feritele, obtinute prin presarea oxizilor metalici. Detectorul nu este potrivit pt descoperirea monezilor ingropate, pentru care nu este suficient de puternic. Chestiile mai fanteziste, cum sunt bombele sau comorile lasate de pirati, sunt insa localizate cu siguranta.
Detectorul de metale este alimentat simetric de la 2 baterii de 9V, fiecare dintre acestea incarcata cu aproximativ 15mA. Bobina detectoare, L1, este parte componenta din oscilatorul sinusoidal construit in jurul tranzistorului T1. In mod normal, frecventa centrala a oscilatorului comandat in tensiune VCO din bucla PLL continuta in IC1 este egala cu frecventa de la oscilatie a lui T1. Aceasta se modifica atunci cand intra un obiect metalic (feros sau neferos) in campul indus de L1. Cand se intampla acest lucru, oscilatorul sinusoidal se dezacordeaza, iar diferenta dintre pinii 6 si 7 al lui IC1 indica diferenta dintre frecventa oscilatorului sinusoidal si frecventa VCO. Aceasta diferenta produce devierea bobinei modile a instrumentului M1. Deviatia acului este o masura a modificarii frecventei, din moment ce directia deviatiei depinde de tipul de material detectat de bobina. Instrumentul folosit aici este cu zero central, de +-50uA.
Bobina consta din 40 spire de sarma din cupru emailat, infasurate pe un sablon din plastic cu un diametru de aproximativ 10 cm. Inductanta astfel obtinuta asigura functionarea oscilatorului la o frecventa aproximativ egala cu cea a VCO-ului inclus in bucla PLL.
Folositi un osciloscop pentru a verifica daca pinul 2 al lui IC1 livreaza semnalul sinusoidal de aproximativ 75 kHz. Ajustati apoi P1 astfel incat fronturile semnalului dreptunghiular de la pinul 4 sa coicida cu varfurile semnalului sinusoidal de la pinul 2. Dupa aceea, anulati indicatia instrumentului rotind P2. Intrucat reglajul de nul "fuge" odata cu scaderea tensiunii bateriei, va fi necesara refacerea din cand in cand, in timpul utilizarii, a echilibrarii de zero.
Schema detector metale


danger


danger

Cine vrea schema i-o trimit pe mes ,nu am reusit sa o introduc  pe forum.

ariel55

#3
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

danger

 Dar e foarte greu de realizat.

ariel55

Nimic nu este greu.Pare numai.
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

danger

Tu ai toate piesele electronice?

ariel55

Acum, deoarece mi-ai spus in ce clasa esti, si eu cred ca este intr-adevar o schema prea complicata pentru tine, deocamdata sa spunem :).Piese electronice se pot comanda de la magazine de profil gen, cum ar fi: http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=234
Evident acesta este numai un exemplu.Din pacate nu locuiesc in Romania, te ajutam cu placere.
P.S.Nu stiu in ce oras locuiesti, dar o solutie ar fi sa vizitezi www.radioamator.ro .Un sit al radioamatorilor romani. Exista printre ei , radioamatori cu surplus de componente iar unii cu bunavointa.
Succes!
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

danger

Mersi  sunt in com. volovat din jud.  suceava.

click

Salut,
mai ai schita? poti incerca sa o incarci pe imgur.com



P.S. scuze ca redeschid un thread mai vechi.

radhoo

nu-mi place sa fiu eu cel care spune asta, dar atentie la legislatia privind detectoarele de metale!