Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Medalioane de matematicieni:Jacques Bernoulli

Creat de zec, August 03, 2011, 12:50:40 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

zec

 Am tot amanat sa aduc spre prezentare si o tema legata de istoria si activitatea marilor matematicieni de a lungul timpului.Dupa cum am si precizat in titlu am sa prezint o scurta istorie despre cine a fost Jacques Bernoulli sau Jacob Bernoulli in nomenclatura germana.
Nascut la Basel 1654 sa remarcat ca matematician si fizician de prestigiu astfel ca in 1687 avea sa fie numit profesor la Universitatea din Basel.
A fost unul din admiratori lui Leibniz si sa impreuna cu fratele sau Jean Bernoulli sa alaturat scoli de calcul infinitezimabil fondata de catre Leibniz.Printre alti sau mai alaturat acestei scoli si L'Hospital creind o disputa pentru prioritate dintre Leibniz si Newton.
In 1689 studiaza probleme importante despre serii infinite si publica lurarea "Propozitii aritmetice despre seriile infinite" ca apoi  in 1690 sa rezolve problema curbei izocrone propusa de Leibniz in 1686.Tot atunci propune problema lantisorului pe care a rezolvato Huyghens,Leibniz si Jean Bernoulli.Aceasta problema a fost extinsa de el la cazul unei curbe neomogene si determinarea formei unei pinze umflate de vant.
A dezvoltat foarte mult calculul diferential si integral prin metode personale si rafinate inspirate din scoala lui Leibniz caruia ia ramas fidel toata viata sa.A fost primul matematician care a propus o problema de calcul variational.In 1701 a rezolvat problema izoperimetrelor,problema cu care a intrat in conflict cu fratele sau Jean Bernoulli.Solutia lui a fost imbunatatita de catre Taylor,Jean Bernoulli si Euler care au tratat in cazul general.
El a introdus denumirea de integrala,a integrat ecuatia diferentiala liniara de ordinul intai iar in 1696 a pus si integrat ecuatia diferentiala [tex]\frac{{dy}}{{dx}} = a(x)y + b(x){y^m}[/tex] numita de atunci ecuatia lui Bernoulli.El a mai analizat si considerat si alte titpuri de ecuatii diferentiale neliniare.
In geometria analitica a studiat in 1692 spirala logaritmica curba cu prorpietatea remarcabila de a ramane asemenea cu ea insasi si avand desfasurata tot o spirala logaritmica.
A introdus numerele lui Bernoulli si polinoamele lui  Bernoulli in care numerele respective devin coeficienti iar polinoamele satisfac ecuatia functionala Pn(x+1)-Pn(x)=xn
O alta mare contributie o are in teoria probabilitatilor unde demonstreaza celebra teorema a lui Bernoulli sau legea numerelor mari,teorema fundamentala caruia Laplace i-a precizat forma iara Buffon si Parsson i-au adus o verificare experimentala.Tot el e autorul distributiei binomiala in urna cu 2 stari.
Jacques Bernoulli este unul din clasici nepieritori ai matematicii.
Sursa:Acad N. Teodorescu

Electron

Citat din: zec din August 03, 2011, 12:50:40 AM
Am tot amanat sa aduc spre prezentare si o tema legata de istoria si activitatea marilor matematicieni de a lungul timpului.
zec, este laudabila aceasta initiativa. Ai putea pe viitor sa fii mai atent la gramatica? In textul tau s-au strecurat o serie (cam lunga) de erori grave, mai sus am subliniat doar o mostra.

e-
Don't believe everything you think.

zec

Recunosc ca nu am fost prea bun la limba romana si ar trebui sa insist pe corectare mai mult timp.In mare scopul meu a fost realizat si anume o mica enciclopedie despre Bernoulli,cu informatii si fapte mai putin cunoscute de catre lume si scoate in evidenta scoala elvetiana de matematica una foarte dezvoltata la acea perioada care au adus multe rezultate remarcabile in lumea matematici.

Electron

Citat din: zec din August 03, 2011, 07:01:05 PM
Recunosc ca nu am fost prea bun la limba romana si ar trebui sa insist pe corectare mai mult timp.
Eventual ai putea sa ceri ajutorul cuiva care "e mai bun la limba romana" pentru a corecta textul mesajelor inainte de a le publica pe forum. E pacat ca asemenea texte interesante sa fie poluate de atat de multe greseli grave de gramatica.

e-
Don't believe everything you think.