Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Energia potentiala gravitationala

<< < (4/5) > >>

Electron:
mercur, sa stii ca este foarte putin elegant sa editezi complet un mesaj dupa ce ti s-a raspuns la el (cu mai bine de 5 minute dupa!). Acum relplica mea de mai sus este complet nejustificata.

Trebuia sa postezi un mesaj nou pentru asta. Sper ca pe viitor sa nu mai repeti aceasta tactica.


e-

mercur:
Scuze! Am observat şi eu dar n-am mai reuit să repar. Poţi şterge acel mesaj al meu astfel încât să postez din nou, după tine?

Mishulanu:

--- Citat din: Electron din Aprilie 12, 2011, 11:03:05 p.m. ---Daca va binevoi, Mishulanu va confirma care interpretare (a ta sau a mea) a intrebarii sale a fost cea intentionata de el.

--- Terminare citat ---
Intrebarea mea viza energia totala potentiala gravitationala a unei anumite cantitati de materie care se afla in doua stari: distribuita omogen intr-o zona larga de spatiu sau concentrata intr-un volum foarte mic. Interpretarea lei Electron a fost corecta.


--- Citat ---Nu sunt specialist, dar ma indoiesc sa fi fost energia gravitationala potentiala maxima "dupa big-bang", dat fiind ca de atunci Universul este in expansiune (si inca accelerata) si ca prin departarea relativa a maselor din univers unele fata de altele, energia potentiala graviatationala la nivel universal, creste.
--- Terminare citat ---
Daca expansiunea spatiului duce la cresterea energiei potentiale gravitationale, asta nu incalca cumva principiul conservarii energiei? Daca am doua corpuri in stare de repaus unul fata de altul, si unul incepe sa accelereze spre celalalt iar chiar cand sa se ciocneasca spatiul dintre ele se extinde, asta nu inseamna ca este nevoie de energie aditionala in sistem?


--- Citat ---Sa nu uitam ca pentru a evalua energiea potentiala a unui sistem legat (fie el gravitational sau de alt fel), trebuie sa calculam lucrul mecanic necesar pentru a despartii toate elementele sale componente la infinit (caz in care consideram ca energia potentiala a "sitemului" este nula). Cum facem aceasta evaluare considerand toate masele din Univers ?
--- Terminare citat ---
Nu stiu sa raspund la intrebarea asta, dar cred ca cei care se pricep mai bine la TRG ar trebui sa aiba ceva idee despre cum s-ar putea face acest lucru.


--- Citat ---
--- Citat --- Daca pornim de la observatia ca in cazul altor forte, particulele tind catre o stare cu energie potentiala minima (cuarcii liberi vor forma hadroni, electronii se vor lega de protoni, particulele masive se descompun in particule mai usoare), atunci si in cazul gravitatiei particulele vor cauta sa ajunga la energia potentiala minima.
--- Terminare citat ---
Nu prea vad conexiunea logica intre ipoteza de dupa "daca" si concluzia de dupa "atunci". Faptul ca toate sistemele tind spre energie potentiala minima (fie ea gravitationala sau de alt fel) este o caracteristica a Universului a carui "cauza" nu se explica logic nicicum.

--- Terminare citat ---
Daca particulele tind sa ajunga in starea cu cea mai mica energie potentiala electromagnetica, sau tare, de ce nu as putea sa presupun ca si in cazul energie potentiale gravitationale se intampla acelasi fenomen? Mai ales, ca cel putin local, acest lucru e confirmat experimental. Materia se condenseaza in galaxii, stele, planete, etc.

Mishulanu:
Mai am o intrebare despre energia de legatura (binding energy). Energia de legatura este cantitatea energie necesara pentru a separa un sistem legat, in componentele sale. In cazul unui atom, energia de legatura a unui electron este energia de care ar fi nevoie pentru a elibera electronul, corect? Daca este asa, atunci cand un electron liber este capturat de un nucleu, electronul va emite fotoni cu energia egala cu energia de legatura, nu?
Care este energia de legatura a unei particule ce a cazut intr-o gaura neagra? Dupa parerea mea ar trebui sa fie infinita.

Adi:

--- Citat din: Mishulanu din Aprilie 13, 2011, 06:18:12 p.m. ---Care este energia de legatura a unei particule ce a cazut intr-o gaura neagra? Dupa parerea mea ar trebui sa fie infinita.

--- Terminare citat ---

Cum sa fie infinita? Caci distanta de la care a cazut la gaura neagra e finita si masa gaurii negre e finita. Energia de legatura este de fapt energia potentiala a sistemului, sau lucrul mecanic facut de particula care vine de la infinit pana in punctul acela.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă