Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Universul este infinit in spatiu si timp?

Creat de Adi, Mai 27, 2008, 11:12:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Gabitzu

Eu doar am vrut sa spun ca universul este in expansiune de foarte mult timp. Nu cred ca daca masuram distanta de la o extremitate a sa cu cea de la extremitatea opusa , ne va da o valoare finita. sall

valangjed

Citat din: Skolon din Noiembrie 04, 2009, 11:38:00 AM
Ceea ce dorea Electron să spună este că expansiunea Universului nu se măsoară cu aceleaşi unităţi de măsură cu care se măsoară deplasarea în spaţiu a unui obiect. Aici e vorba de viteza cu care apare spaţiu între două obiecte care sunt fixe unul faţă de celălalt.
Nu este o deplasare în spaţiu este o extensie a spaţiului însuşi.

Iar această "viteză" se măsoară în Km per megaparsec ori secundă (Km/Mparsec*sec) şi în prezent este egală cu 71 Km/Mparsec*secundă.
Asta se traduce aşa: "Pentru fiecare Megaparsec al său Universul creşte cu 71 Km în fiecare secundă".
Însă această mărime nu este constantă în timp ci creşte accelerat.

Din ce spui rezulta ca "viteza" de extindere a universului se masoara in secunde (Km/Mparsec*secunda) sau (poate nu am inteles eu bine) in 1/secunda ceea ce inseamna Hz(Hertz).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Skolon

#92

Valangjed mulţumesc pentru remarcă. Ai dreptate, in sistemul internaţional de unităţi constanta lui Hubble are dimesniunea s-1. Însă asta nu înseamnă că exprimă o frecvenţă, cel puţin nu în sensul clasic al ideii de frecvenţă asociat undelor.

Ca să fiu mai exact, valoarea acceptată azi este: 70,8 ± 1,6 (km/s)/Mparsec dacă se consideră că Universul este plat, sau 70,8 ± 4,0 (km/s)/Mparsec în caz contrar.

Ţinând cont că diametrul Universului observabil este de aproximativ 28.513 Mparseci rezultă că universul observabil se extinde în fiecare secundă cu aproximativ 2.024.444 Km adică aproximativ 1,4% din distanţa medie Pământ - Soare (1 AU).

Sau altfel spus, distanţa dintre două corpuri aflate la două extremităţi opuse ale Universului raportat la noi şi care sunt fixe în spaţiu una faţă de alta, creşte în fiecare secundă cu aproape de trei ori mai mult decât distanţa parcursă de lumină (în aceaşi secundă). Adică cele două corpuri nu s-ar putea observa una pe alta nici dacă lumina ar avea o viteză de 2 ori şi jumătate mai mare decât are acum! Asta dacă expansiunea ar avea pe parcursul duratei în care lumina traversează Universul observabil aceaşi viteză pe care o are acum, însă ea creşte accelerat.
Interesant, nu?


valangjed

Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

#94
Am primit intrebrea pe site de la o cititoare de 9 ani: de ce Universul infinit de mare? I-am raspuns. Sper sa mai primim intrebari de la cititori:

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Skolon

Şi eu sper să vină cu întrebări de la vârste cât mai fragede.

În răspunsul tău dat fetiţei ai făcut următoarea afirmaţie: "Noi putem privi in toate directiile pe o distanta pe care ar parcurge-o lumina timp de 13,7 miliarde de ani". Este incorect. Aşa cum spuneam mai sus, diametrul Universului observabil este de 28513 Mega parseci, adică aproximativ 93 miliarde de ani lumină. Deci cel mai îndepărtat obiect observat până acum se află la 46,5 miliarde de ani lumină şi nu la 13,7 mldal. Diferenţa se datorează expansiunii Universului.



Adi

Aha, are sens ce spui tu. Dar imi poti da sursa informatiei, de unde a aparut acel numar?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Skolon

Prima sursă este Wikipedia.

Însă cred că poţi gândi şi altfel: mai sus spuneam că cel mai îndepărtat obiect este la 46,5 mldal. Nu e foarte corect pentru că de fapt nu e vorba de un obiect în sensul clasic ci de ceea ce se înţelege prin radiaţia cosmică de fond (CMB, de la Cosmic Microwave Background în engleză) care este momentul în care Universul a devenit transparent adică materia şi fotonii s-au separat (înainte de asta Universul nu era decât o uriaşă bilă de plasmă). Deviaţia spre roşu (ceea ce se notează cu z) a radiaţiei provenită din acest "zid" are valoarea 1300 (z=1292). Transformând această valoare în distanţă se ajunge cred la acei 46,5 mldal, 1292 înseamnă că Universul era de 1292 de ori mai mic atunci când s-a "condensat" plasma iniţială, adică la vârsta de 380000 de ani avea raza de 35.99 milioane ani lumină.

Modul concret în care se face calculul depinde de funcţia aleasă pentru dinamica lui z în timp (de obicei se notează cu a(t) şi reprezintă factorul de scală în metrica FLRW).




Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mwcrc

Citat din: Abel Cavasi din Mai 28, 2008, 05:46:10 AM
Mai au un pic şi vor afla că Universul este infinit şi în timp :). Nu poate fi altfel.
pe scurt:
universul a fost creeat dintr-un puct fara dimensiuni cu o energie nesfarsita,un punct atat de mic incat  a trecut de zidul lui plank,ca idee totul s-a creat dintr-un nimik cu o reactie autonoma rezultata cu o explozie,multi cauta prin calcule matematice  explicatia momentului 0 a declansarii big bang-ului!
mai ramane si teoria supragravitatiei ,acea teorie care posteaza scurgerea fortelor intr-un univers paralel!
teoretic vorbind  ar putea fi mai multe universuri ba chiar ar putea fi si mai multe dimensiuni !

Electron

mwcrc, bine ai venit!

Ai putea sa scrii mai inteligibil si fara erori de ortografie? Esti rugat(a) insistent sa o faci pe viitor. :)

e-
Don't believe everything you think.

maiami

eu cred ca universul este infinit
adica se pune intrebarea ce este dincolo de univers
chiar daca e spatiu gol tot e ceva pentru ca si nimicul tot e ceva
sau sa ne imaginam ca langa universul material sunt alte universuri energetice sau spirituale ???

Electron

Don't believe everything you think.

VreauSaCunosc

Nu cred ca universul este infinit,probabil este si el finit,dar de ce trebuie mereu sa spunem ca spatiul a fost creat de univers(big bang)?

AlexandruLazar

Pe lângă diversele observații care i-au adus pe oamenii de știință la concluzia asta, cel puțin deocamdată nici nu avem vreo idee mult mai bună.