Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Criza energetica - ce solutii pentru Romania?

Creat de admin, Mai 19, 2008, 10:22:31 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

HarapAlb

Citat din: Adi din Iulie 22, 2008, 06:05:42 PM
In 2008-2013, Romania va aloca 200 de milioane de euro pentru investitii in domeniul energiei regenerabile.
http://tvr.ro/articol.php?id=42777&c=351
Citat din: RaduH din Iulie 22, 2008, 07:18:43 PM
In sfarsit incepe sa se faca ceva .

Voi chiar credeti chestiile astea ?  ;D

Adi

Da, e semn clar ca incepe sa se faca ceva bun. Ca e prea putin, e partea a doua. Dar se fac chestii. Si rolul nostru este de a promova acestea, sa avem si stiri pozitive, nu doar negative, nu? :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   O sa vedem ce o sa se faca. Pana acum in Romania nu s-au prea facut multe lucruri chiar daca au fost alocati bani. Tare ma tem ca banii astia o sa intre pe mana vreunui asa zis "baron local" :). In Romania s-au facut asa de multe lucruri doar de fatada incat nu o sa cred ca se face ceva decat atunci cand o sa vad rezultate.

RaduH

De pe un alt forum :
CitatSe face pe naiba, Rokura a vandut in urma cu 2 ani numai proiectele (studiile nu locatiile) pe 300 de milioane, numai o singura firma (Iberdrola) vrea sa instaleze in Dobrogea ferme eoliene de 4800 MW putere instalata (peste 5 miliarde de euro, nu 200 cat e ajutorul de stat) insa guvernul a dat aviz doar pentru 800 MW ce pot fi introdusi in retea din surse regenerabile adica mai putin de un sfert.

Stau 258 de operatori pe piata de energie, peste 5 mari producatori europeni pe surse regenerabile si asteapta ca Transelectrica sa traga linii de mare putere in zona, sa porneasca macar proiectele de racordare a instalatiilor. Toti investitorii privati au scos avizele de mediu si autorizatiile de constructie, miliardele de euro stau si asteapta in banci pregatite, liniile de transport sunt la cativa km insa guvernul are fonduri alocate pentru modernizarea retelei de trasport abia prin 2010 cu finalizare in 2015.

Toate astea in conditiile in care numai din jumatate din proiectele existente se poate obtine o cantitate de energie egala cu cea produsa de reactoarele I si II de la Cernavoda la un loc, de cateva ori mai scumpa si poluanta numai daca se ia in considerare cantitatea de minereu ce trebuie extrasa.
Una calda una rece.

cipi604

Pentru discutia anterioara despre Prius, niste mici amanunte aici: http://www.designnews.com/blog/Electronics_News_and_Comment/1732-The_Economics_Of_Buying_A_Hybrid.php

Iar in legatura cu lipsa de benzina in benzinarii... Adi spui ca nu se poate asa ceva, si ca va fi doar ca mult mai scumpa... numai ca prin 70 din cauza embargoului politic SUA a ramas fara benzina in benzinarii, acum din cauza caderii in productie nu doar SUA va trece prin asta, toti vom trece prin asta... mai putin tarile exportatoare in cel mai bun caz...

Niciodata caderea cererii nu va egala caderea productiei, mai ales daca vrei crestere economica.
E un proverb chinezesc, 'alearga mai mult ca sa mananci mai putin'.

ionut

Citat din: cipi604 din Iulie 29, 2008, 05:39:54 AM
Pentru discutia anterioara despre Prius, niste mici amanunte aici: http://www.designnews.com/blog/Electronics_News_and_Comment/1732-The_Economics_Of_Buying_A_Hybrid.php

     Salut,
   Am citit articolul. Se refera la fiabilitatea economica a masinilor hibride (gen Prius) si cred ca autorul articolului nu greseste atunci cand spune ca trebuie sa te gandesti bine la partea economica atunci cand iti iei masina avand in vedere costul actual al imprumuturilor (masinile hibrid costa ceva mai mult) si evolutia pretului la combustibili. Dar exista o obiectie. Noi discutam aici de eventualitatea unei crize a combustibilului, de efectul de sera, cadere economica etc. Situatia este un pic mai complexa decat analiza economica la rece a cumpararii unei masini. Daca se vrea evitarea acestei crize oamenii trebuie sa fie constienti ca vor trebui sa ia nu doar decizii economice ci si "ecologice". Combustibilul din masina nu este regenerabil si trebuie folosit cu grija pe cand banii se fac pana la urma.

cipi604

#156
Salut Ionut,

Totul cere sacrificii, si unii sunt dispusi sa le faca. Numai ca mentalitatea corupta de mass-media a majoritatii populatiei este dezastruoasa. Tu intelegi niste chestii pentru ca poti discerne foarte clar intre minciuna si adevar, intre fictiune si realitate, iar daca te uiti prin statistici tu faci parte din cei putini.

Spre exemplu, un articol daca vrei va gasesc link, spunea ca in China cei care vor masini, nu le vor nicidecum mici, pentru ca daca tot au masina trebuie sa fie mare ca sa le intareasca 'imaginea' sociala. qed

edit ca mananc litere :P

ionut

     
Citat din: cipi604 din Iulie 31, 2008, 03:20:50 AM
Totul cere sacrificii, si unii sunt dispusi sa le faca. Numai ca mentalitatea corupta de mass-media a majoritatii populatiei este dezastruoasa.
Salut,
   Este adevarat, mass-media are un impact foarte mare in influentarea modului de viata al oamenilor si din pacate cei ce controleaza mass-media sunt mult prea mult oameni de afaceri si mult prea putin responsabili de ceea ce fac.

RaduH

Nu am prea inteles ce zic astia .
Cica algele produc combustibili din CO2 si soare prin fotosinteza .
http://www.sapphireenergy.com/product

Adi

Textul lor explica putin, dar ei zic ca au nevoie de CO2, apa (non-potabila) si energie (de la soare) pentru a produce compusi organici precum petrolul, pe care noi sa il folosim apoi la transport.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipi604

Eu pot sa-ti scriu un rezumat si mai scurt la stirea aia ca algele pot produce energie... cata si cum nu iti spun.
E clar e algele pot produce energie... face ea concurenta petrolului? Nu prea.

Nimic de vazut aici, treceti mai departe!

Adi

In prezent Romania are cenntrale eoliene de sub 100 de MW. Are potential de 1400 de MW. Are cereri de firme sa construiasca centrale eoliene de 1200 de MW. In special in Dobrogea. Dar nu le putem acorda licente la toti caci nu avem infrastructura de a transporta curentul electric, mai ales din Dobrogrea, unde avem o centrala nucleara care va avea patru reactoare in curand, plus centrale pe carbune.

Iata un articol foarte bun despre potentialul energiei eoliene in Romania, plus interesul investitorilor privati. Eu zic ca usor usor crestem, avem potential.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/817400/Inghesuiala-pe-aripile-vantului/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Grupul energetic ceh CEZ, care a achizitionat distributia de energie electrica Electrica Oltenia, construieste un parc eolian de 600 MW in Dobrogea, care va fi dat in folosinta la anul.

http://www.realitatea.net/cel-mai-mare-parc-eolian-din-europa-va-fi-ridicat-in-dobrogea_338432.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

#163
Nu inteleg de ce vorbiti despre "criza energetica " in Romania ? Nu exista asa ceva la noi .
Am facut un calcul , pe baza datelor oficiale (candva disponibile) la productia romaneasca de petrol si gaz metan , si am constatat ca in Romania (considerand ~16 milioane de locuitori efectivi , 5 milioane familii) , aceasta productie ar fi suficienta sa ofere fiecarei familii 100 litri de benzina/luna si 250 mc gaz metan/luna gratuit ! Absolut suficiente pentru nevoile unei familii (la bloc , in mod sigur) . Da , gratuit , luand in considerare ca forta de munca poate fi platita fara probleme (e un mizilic) de statul roman din buget . Cheltuieli de extractie (pompare) , minore la scara republicii noastre .

A , industriasii ce vor face ? Isi vor cumpara materia prima si energia , ca si pana acuma , ca niste capitalisti cinstiti . Nu mai e problema noastra , suntem in capitalism , unde fiecare capitalist isi poarta singur de grija .

Concluzie : in Romania nu e nici un fel de criza energetica . Si daca e , inseamna ca e provocata artificial . Ma intreb de ce grupul CEZ nu se multumeste cu "parcul eolian" (pe care si-l va proiecta si construi in viitor) si sa ne lase noua Electrica aia care functioneaza deja bine-mersi cu personal bune calificat si fara cheltuieli (investitii) ? Nu vi se pare ciudat ca se inghesuie unii sa ne cumpere (pe nimic=zero lei) sursele de energie , de la noi , si dupa aia sa ne vanda energia (fosta) a noastra tot noua , prostilor , pe bani?

Adi

Pentru cat timp poti avea gaz metan pt familii gratuit?

Care sunt cifrele de la care ai plecat? (sa verificam si noi calculele tale). Trebuie doua seturi de cifre: rezervele totale si care e capacitatea de extractie.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro