Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Lectii online de chimie organica pentru liceeni

Creat de eeewsimionescu, Octombrie 03, 2010, 10:16:46 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Excelent, Alin! Si ai scris si clasa a X-a corect. Si ai pus si spatiu dupa 1. inainte de titlu. Te rog sa pui spatiu si dupa 1) inainte de subtitlu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

eeewsimionescu

Ok...dar am o problema. Daca incerc sa pun pe prima pagina apare tot articolul. Nu stiu de ce se intampla asa. Momentan l-am lasat doar salvat, nepublicat pe prima pagina.

edoxt1

HELLO! AM MAI POSTAT O DATA ACEASTA RUGAMINTE. IMI PUTETI RECOMANDA CEVA CULEGERI DE PROBLEME DE PERFORMANTA ADEVARATA? PENTRU NIVEL DE PODIUM DE NATIONALA. PT CLASA A X-A. MULTUMESC MULT! :):):) :) :) :) ASTEPT SFATURI!

Adi

Daca ai pus aceasta intrebare inca o data, sigur era cu alt user. Caz in care poti fi banat caci scrii cu doi useri pe forum. Dar suntem intelegatori si nu te banam. In schimb, voi spune de intrebarea ta la niste olimpici la chimie pe care i-am descoperit pe facebook.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Salut!

CitatIMI PUTETI RECOMANDA CEVA CULEGERI DE PROBLEME DE PERFORMANTA ADEVARATA? PENTRU NIVEL DE PODIUM DE NATIONALA. PT CLASA A X-A. MULTUMESC MULT!

Mi-e greu sa cred ca ceri culegeri de chimie pt "performanta adevarata". Daca vrei performanta adevarata nu trebuie sa existe nici o problema de chimie oriunde in orice carte care iti cade la mana sa nu o fi rezolvat. Bafta!

PS. VEzi ca este un topic sub prezentul la care nu raspunde nimeni! O problema adevarata. Bafta! :)

BeeBee

Pentru organica la teorie, citeste Claydenul ( Clayden J. - Organic Chemistry ) - e genial si iti explica tot tot tot, intr-un mod logic si eu personal il consider Biblia mea  :D sunt dragute si problemele de la sfarsit de capitol. Pentru probleme...este o carte cu coperta portocalie, de Paraschiva Arsene si Cecilia Marinescu - Chimie organica - Teorie si probleme pentru performanta, bacalaureat si admitere - are probleme in functie de tipul de reactii chimice si ti-o recomand cu caldura. Pentru olimpiada de clasa a X-a nu "ai putea", "TREBUIE" sa inveti materia de clasa a XI-a. Iti spun din experienta proprie ca se depaseste cu muuult programa si vei avea dezamagiri daca tintesti sus si inveti strict materie de clasa a X-a [ vezi subiectele de la practica de exemplu de la Pitesti, si te convingi singur ].  Nu cred ca mai este necesar sa iti spun sa lucrezi culegerea albastra de Daniela Bogdan si Ion Baciu - pe aceea cred ca o are orice olimpic la chimie. :) Daca mai ai intrebari suplimentare, trimite-mi un mesaj privat sau posteaza pe forum. Mult succes!  ;)

silvi

Chimia organica la nivel de olimpiada la clasa a10a nu se bazeaze pe probleme de calcul, care deseori sunt prin culegeri, nu zic ca probleme de calcul nu sunt bune, ba sunt, dar nu trebuie exagerat cu ele din moment ce nu se pune accent pe asa ceva. Banuiesc ca ai cautat subiecte pe internet din anii anteriori si te-ai convins de specificul subiectelor.\
Eu mai intai te-as intreba la ce nivel de cunostinte de chimie organica esti, pentru ca in momentul de fata este cam tarziu sa incepi sa inveti chimie organica de la 0.
Deoarece la olimpiada se cer cunostinte avansate de chimie organica cum ar fi scheme de reactii, sinteze (care nu se fac in modul de la clasa, din acetilena se face orice), precum si mecanisme de reactie tu trebuie sa acoperi cam toate aceste domenii pentru a putea lua premiu la nationala. Deci, in primul rand ar fi indicat sa stii cam toate clasele de compusi, in mare parte, la nivel de tratat, daca nu, macar pana la compusi carbonilici inclusiv pentru ca ai nevoie de cunostinte mai extinse decat se precizeaza in programa (care este pana la alcooli).
Carti recomandate de lucrat pentru chimie organica (presupunand ca deja ai trecut de stadiul de probleme de calcul): Structura, sinteza si reactiile compusilor organici si Retrosinteza organica, ambele ale domnului prof. dr. Iosif Schiketanz. Nu zic ca trebuie sa le lucrezi de la cap la coada pentru ca sunt greoaie pentru un elev de clasa a10a, dar e bine sa stii la ce te poti astepta. De asemenea... lucreaza toate subiectele din anii trecuti, mai te uiti si pe cele de la proba de baraj.
Pregatirea pentru a lua premiu la clasa a10a, care anul acesta va fi foarte competitiva trebuie sa constea in peste 300-400 de ore efectiv de lucru si studiu... stiu, e mult, dar asta este daca vrei premiu...

Vroiam sa te intreb din ce inveti organica, pentru ca si teoria trebuie invatata cum trebuie... si asta se poate decat din anumite carti.
Astept raspunsurile tale la intrebari.
Bafta!


eeewsimionescu

Salut!
Eu iti recomand tratatul de chimie organica al lui Nenitescu. Ca si culegeri, cea scrisa de Daniela Bogdan si Ion Baciu este ok, insa ar mai fi si cea scrisa de Stefan Ilie si Marin Ionica (Probleme de chimie organica si anorganica).


silvi

Citat din: eeewsimionescu din Octombrie 12, 2010, 08:30:29 PM
Salut!
Eu iti recomand tratatul de chimie organica al lui Nenitescu. Ca si culegeri, cea scrisa de Daniela Bogdan si Ion Baciu este ok, insa ar mai fi si cea scrisa de Stefan Ilie si Marin Ionica (Probleme de chimie organica si anorganica).

la nivel de culegeri ce recomanzi tu sunt slabute, serios, dar scuza-ma...sunt pentru nivel de judeteana-nationala rezultat slab,(nu zic ca nu sunt bune, sunt foarte bune ca aplicatii cand nu ai ce face, dar specificul subiectelor nu mai cer de mult probleme de calcul  la a10a - nationala, si aceste culegeri trebuiesc rezolvate la inceput, terminate si apucat de lucruri mai tari) , iar nenitescu nu zic ca nu e bun, dar din anumite puncte de vedere este cam depasit... in el nu exista decat ici-colo un mecanism scris, si ala uneori nici nu este complet. Asa ca BIBLIA chimiei organice actuale este Clayden - Organic Chemistry, un tratat de vreo 1500pg verde si dragut. Daca faci macar juma din ala deja esti tare.


BeeBee

Doamne fereste  ??? Nenitescu este mult prea depasit, si Margareta Avram la fel - sunt din 1980 si ceva si au mai mult structura de dictionar - gasesti reactiile explicit, mecanismele sunt proaste si e pierdere de timp. Sfatul meu este sa lucrezi, sa lucrezi si sa lucrezi, si cand nu mai ai ce lucra apuca-te din nou de ele si repeta zilnic materia - macar citeste din caiet sa iti reamintesti. Marga e buna, e bine sa o ai pentru teorie, dupa cum am mai spus.

silvi

Nenitescu a murit in... 1970 :| deci acum.. 40 de ani si chimia organica s-a schimbat mult de atunci, au aparut noi reactii, noi metode de sinteza ca sa nu mai zic ca modul de predare al tratatului este destul de inapoiat... se bazeaza pe reactii din industrie, si tu la olimpiada nu te intereseaza cum se fac benzine sintetice din alcani pe cobalt, ci trebuie sa faci sinteze ca la carte, ca daca bagi vreo reactie dubioasa care merge in industrie, de regula radicalica sau dehidrogenari asa... cum vrei tu.. corectorul iti taie toata sinteza, si bine iti face, aia nu e chimie organica de laborator!

eeewsimionescu

Mie asa mi s-a recomandat... Culegerile mi se par ok pentru inceput, pentru exersare, pana iti intri in mana.
Si vroiam sa mai intreb: cam toti olimpicii la chimie invata Clayden?

BeeBee

Eu am o versiune de Clayden din 2000 - si sigur sunt si mai noi - revizuite si recorectate, oricum este cea mai buna carte din cate stiu. Mi-a raspuns la multe intrebari la care nu m-a lamurit profa desi mi-a explicat de 100 de ori. Analogiile care apar in Clayden sunt ingenioase si cine ti-a recomandat Nenitescu probabil n-a avut intentii tocmai bune  ;D ce sa faci cu Nenitescu, sa-l datezi cu carbon?  :-\

silvi

Clayden a devenit o necesitate in ultimii ani la olimpiada nationala si la barajul pentru lotul largit. De Ce? Simplu, cartea aia te ia de la nivel 0 si te duce la un nivel foarte avansat si chiar nu ai nevoie de vreun profesor care sa te ajute, te descurci si inveti singur din ea.Totul e sa ai timp si sa o rumegi bine. Cartea este structurata pe clase de reactii, nu pe clase de compusi ca tratatele autohtone, si in felul asta inveti sa gandesti ce se intampla acolo, nu doar sa memorezi niste reactii pe care la momentul respectiv nu le intelegi ca nu ai cunostinte necesare, si dau un singur exemplu: Reactia Wittig -  in Margareta Avram este data la metode de sinteza a alchenelor, in Nenitescu nu cred ca e, cand o vezi prima data te sperii de compusii organofosforici si nu intelegi nimic, dar in Clayden este explicata unde si cand trebuie.:D
Cunostintele mele de chimie organica, care depasesc cu mult nivelul de liceu si pot sa zic chiar si de olimpiada nationala le datorez a 2 carti, Clayden si Hendrickson (care este mai grea si mai urata si nu o recomand)