Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Meseria de programator - mit sau realitate

Creat de XploreDesign, Iunie 22, 2010, 10:03:50 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

XploreDesign

E destul de dificil în ziua de azi să te decizi ce drum vei urma în viață după terminarea școlii. Una dintre cele mai căutate profesii  este cea de programator. Sunt foarte multe motivele care te-ar putea determina să optezi pentru o asemenea opțiune, dar cel mai important, după părerea mea, este faptul că această profesie îți oferă o deschidere internațională. Avantajele sunt multiple dar și așteptările sunt pe măsură. Simpla cunoaștere a unui limbaj de programare, sau a unei tehnologii, nu iți poate asigura statutul de programator, mult dorit. E nevoie de mult mai mult. E nevoie de experiență, e nevoie de cunoașterea mai multor limbaje de programare sau de scripting, e nevoie de cunoașterea celor mai noi tehnologii precum și de un portofoliu consistent de lucrari care să te diferențieze de ceilalți concurenți și, un lucru foarte important, e nevoie de "atitudine" "pro-to-do". Mai pe scurt, e nevoie să depașești statutul de "talentat" și "pasionat" și să-ți dorești să atingi nivelul de profesionist. Ușor de spus, dar cum să ajungi "profesionist" dacă nu poți profesa. Toți angajatorii solicită la angajare: profesionalism, talent, pasiune, experiență, portofoliu precum și o listă foarte lungă de limbaje de programare și tehnologii cu care trebuie să fii familiarizat. Chiar și dacă accepți compromisul de a fi plătit "sub limită" tot nu te ajută prea mult, pentru că nimeni nu te plătește ca să înveți pe banii lui. Care ar fi soluția pentru a depăși acest obstacol.
Cu ceva ani în urmă, m-am confruntat și eu cu această problemă și până la urmă am găsit și soluția. Bineînțeles, soluțiile sunt diferite, de la caz la caz.
Aș fi curios, dacă există și alte persoane care se confruntă cu acest "paradox" și care sunt soluțiile de rezolvare ...

teodora85

Pai si nu ne zici si noua solutia ta? :)

Daca urmezi o facultate de profil, ai cateva proiecte maricele pe care le poti trece la portofoliu, si inveti cateva limbaje. Un portofoliu consistent nu poti sa ai chiar de la inceput, dar se imbunatateste pe parcurs.

Sunt multe firme care te angajeaza, student fiind, (pe bani mai putini, ce-i drept) acolo iti poti imbunatati cunostiintele lucrand pe proiecte reale.

Eu am facut niste freelancing cam 1 an, timp in care am invatat si mi-am putut trece pe portofoliu cateva proiecte maricele. Apoi, prin anul 3 de facultate m-am angajat la o firma micuta.

AlexandruLazar

Ai vreo solutie sau doar iti promovezi firma :D?

Solutia Teodorei Dan am aplicat-o si eu, lucrez ca programator desi propriu-zis nu sunt la o facultate de profil. Experienta practica e de prima importanta -- de fiecare data cand m-a intrebat cineva ce trebuie sa faca pentru asta i-am zis doar sa scrie programe.

De asemenea, lista de limbaje si tehnologii pe care e stapanesti ca atare e mai putin importanta decat viteza cu care le poti invata. Am avut ocazia de a lucra direct la proiecte mari cu framework-uri pe care u mai pusesem mana niciodata, si asta nu a fost o problema cata vreme stiam de fapt la ce sa ma astept de la ele pentru ca lucrasem inainte cu altele asemanatoare.

alle_csandra

As avea si eu o intrebare ???  ;D cat de bine este sa fii programator?  ???in comparatie cu alte meserii ma refer

Adi

Citat din: alle_csandra din Iulie 15, 2010, 10:50:21 PM
As avea si eu o intrebare ???  ;D cat de bine este sa fii programator?  ???in comparatie cu alte meserii ma refer

Ce intelegi prin "bine"? Fiecare om are criteriile lui de bine ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

Citat din: alle_csandra din Iulie 15, 2010, 10:50:21 PM
cat de bine este sa fii programator?  ???in comparatie cu alte meserii ma refer
E bine daca-ti place, altfel nu. La fel si cu restul meseriilor.