Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

sandokhan crede ca Galileo Galilei era un mare sarlatan

Creat de sandokhan, Aprilie 29, 2008, 09:35:47 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mm

Mi se pare cam deplasat sa-i spui sarlatan lui Galilei . Cred ca se cuvine sa fie respectat fie doar si numai pentru ca a produs prima formula a mecanicii care descria miscarea - caderea corpurilor . Practic , asa a inceput Mecanica Teoretica actuala .

Adi

Exact, Galilei a fost unul din oamenii de stiinta gigant. Nu doar ca pus bazele mecanicii teoretice, dar a si pus bazele stiintei experimentale moderne! A facut experimente clare, testand pentru prima data ceea ce altii luau de buna de secole intregi din scrierile lui Aristotel.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cantorus

Adi, eu sper ca tu glumesti...

Galilei a fost un impostor, care si-a copiat toate rezultatele din sutrele indiene...mecanica, si tot restul:

IATA DEMONSTRATIA PE:

http://club.neogen.ro/aharddaysnight/naya-vaisesika-sutra-impostorul-newton/75072/2

http://club.neogen.ro/aharddaysnight/analiza-matematica-indiana-ibn-al-haytham-impostorul-newton/75073/2

http://club.neogen.ro/aharddaysnight/alchimistul-rosicrucian-itzhak-newton-teoria-aetherului/75074/2

Si sa sti ca sandokhan NU a votat deloc pana acum la acel vot pt. pamant...

Adi

Sigur, nu a votat Sandokhan, au votat acolitii sai ...

Eu nu ma mai bag la discutii cu grupul Sandokhan. Am repetat rationamentele iar si iar la Pamantul plat si nu au fost ascultate, ei nu cred nici macar in legea perspectivei. Orice membru al grupului Santonek pe forum este sub vigilenta maxima ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

Iata ce scria Galileo in Curierul stelelor(Sidereus nuncius):
Sunt vreo zece luni de cand mi-a ajuns la urechi zvonul ca un flamand ar fi fabricat un ochean prin care se vedea limpede , ca si cum ar fi fost aproape , obiecte destul de departe de noi ; si despre acest efect in adevar minunat se povesteau experiente pe care unii le credeau , altii le tagaduiau . Acelasi lucru mi-a fost chezasuit , putine zile dupa aceea , de un nobil francez , Jacopo Badovero ; acest fapt mi-a dat indemnul sa ma aplic sa gasesc caile si mijloacele pentru inventia unui atare instrument ; lucru la care am ajuns putin dupa aceea bazat pe doctrina refractiunii ...
Dupa aceea mi-am facut un alt instrument , mai exact , care reprezenta obiecte marite mai mult de 60 de ori . In sfarsit , necrutand osteneala si nici cheltuiala , am ajuns sa-mi fabric unul asa de excelent , ca lucrurile vazute cu el apareau de treizeci de ori mai apropiate decat cu ochiul liber


Un martor , procuratorul  Antonio Priuli scrie la 21 august 1609 , "Am mers eu in Campanile di San Marco cu Galileo si cu Zaccaria Contarini ... ca sa vedem minunile si efectele ,...etc." si povesteste in continuare ce si cum a vazut .

Am reprodus aceste pasaje in sprijinul lui Galileo aflat (inca) in lupta cu inchizitia  :) .


Adi

Frumos text. Da, primul care l-a inventat a fost un olandez, dar Galilei l-a reinventat, nu s-a dus la ala sa il intrebe cum a facut. Si meritul cel mare al lui Galilei este ca folosind aceasta luneta s-a pus sa studieze cerul ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipri

Citat din: Adi din Iunie 29, 2008, 04:15:52 PM
Din cate am inteles eu, Galilei a aflat ca exista telescop si fara sa vada, doar din zvonuri, etc, si-a construit unul singur. Este insa primul care a folosit un telescop sa se uite la cer, sa studieze planetele. Si apropo, nu era telescop, ci luneta. Telescopul a fost inventat de Newton cateva decenii mai tarziu.

Ai si tu dreptate, dar are si acel Sandokan dreptate (chiar daca n-am citit tot ce a scris).
Am citit biografia lui Galileo, dar nu mai stiut totul exact, dar imi amintesc ca Galileo a aflat de acea inventie care marea, si el a vazut o ocazie buna sa-si mai faca un ban in plus. El era profesor, si nu prea avuse prea mult succes in ultimul timp si statea si mai rau cu banii, si asa i-a venit ideea cu telescopul, dar normal ca n-a mentionat ca el a preluat ideea, si asa a incasat un premiu frumos, adica bani.

Sandokan a mai mentionat mai multe teorii de .. consipratie, dar una care pana la urma a fost si dovedita n-a mentionat-o.

Stiiti legea lui De'Hospital (matemaica, e vorba de limite), de fapt aceast lege a fost dezvoltat de Bernoulli, dar Bernoulli nu avea bani, si De'Hospital ii platea pe Bernoulli ca sa cerceteze in loc lui, si nu avea voie sa zica la nimeni. Si De'Hospital publica acele lucrari in numele lui. Si Bernoulli nu avea curajul sa iasa in public cu asa, fiindca stia ca De'Hospital avea o influenta mare, si n-ar fi iesit prea bine.
Dupa moartea lui De'Hospital, Bernoulli a iesit in public cu aceste dezvaluiri, dar nu a fost privit bine de toti, fiindca se gandeau ca el minte, si ca vorbeste si el dupa ce De'Hospital e mort si nu-l poate contrazice. 
Doar prin anii 1900 si ceva... cred ca vreo ... 1920 sau 1921.. oricum trecut de 1900 , s-au gasit documentele pe care le-a lasat De'Hospital urmasilor lui. Si au gasit si niste documente cu titlu , ceva de genul: Lectii de la Bernoulli. De'Hospital chiar lua lectii de la Bernoulli, apoi acele info De'Hospital le scria intrun mod mai accesibil si apoi le publica in numele lui propriu.


Adi

Nu stiam povestea cum ca Galileo a facut telescopul pentru a face bani, dar daca a gandit asa, a gandit foarte bine. Cercetatorii trebuie sa isi finanteze cercetarea. Dar apoi, nu am inteles ce bani a luat: bani de la nobili ca ii lasa se uite cu telescopul, sau bani de la vreun premiu pentru cine construieste bine un telescop (nota, era de fapt lunea, telescopul a fost facut de Newton mai tarziu). Imi pare neplauzibila ca a dat cineva vreun premiu, mai ales daca nu stiau ca asa ceva se poate.

Poate clarifica cineva situatia, va rog?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cipri

nu mai stiu exact cu a fost treaba cu banii, poate a vrut doar sa optina ceva marire de salar. In orice caz el cecesita multi bani, chiar a fost nevoie sa paraseasca universitatea si sa se intoarca acasa fara diploma. Dupa ce a ajuns profesor de matematica, el avea nevoie de bani fiindca is tinea practic toata familia cu bani. A trebuit sa-i dea unei sore bani ca "zestre" (fiindca s-a maritat) , apoi alta sora de a lui era la manastire si trebuia sa plateasca bani de intretinere (tata lui Galileo si-a trimis copii la manastire ca sa invete carte, fiindca stia ca acolo era cea mai buna scoala. Si Galileo chiar a vrut sa devina calugar, numai ca s-a impotrivit tata lui si l-a luat de la manastire, poate si din cauza ca costa bani suplimentari), apoi trimitea bani si fratelui sau si mamei sale....  mai avea si o prietena saraca, si 3 copii nelegitimi cu ea,... si si... deci.. avea nevoie de bani seriosi.
Salarul lui era foarte mica, si ca sa-i ajunga banii dadea ore private, inventa niste "jucarii", cum ar fi "compasul geometric militar" (daca am tradus bine) , si api dadea si ore in care explica cum se foloseste acel compas.
Apoi a mai avut galilei probleme cu un parinte.... care ajunsese la putere... care pana la urma a ajuns sa si declare ca matematica ar fi una dintre mai multe arte ale deavolului.

Adi

Multumesc pentru raspuns, nu stiam detaliile. Daca e asa, apoi nu e nimic rau sa inventezi jucarii stiintifice din care sa primesti si bani.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

#25
Citez din cartea din care am mai citat , continuare la fraza respectva :
Faima lui Galileo devine universala , populara . Toata lumea vrea sa-si procure acest instrument minunat . Atelierul lui Galileo lucreaza cu intensitate pentru a satisface pe toti . Si eu mi-as fi dorit unul , de as fi fost pe acolo  :) .
La 24 august 1609 , Galileo da in mod solemn , ca omagiu , dogelui Venetiei , Leonardo Donato , primul sau telescop mai bun , recomandand insemnatatea lui in arta militara .
La iesirea din aceasta sedinta solemna - povesteste Galileo - a fost luat de mana de procuratorul Priuti , care i-a comunicat ca i se reanoieste insarcinarea , de randul  acesta pe viata si cu plata de o mie de fiorini anual ,
asa incat ma gasesc aici pe viata , si va trebui sa ma multumesc a ma bucura de patrie , din cand in cand , in lunile de vacanta .

Trebuie sa adaug ca a fost numit sa ocupe catedra de matematici , ramasa vacanta , a Universitatii din Padova , gratie renumelui bun pe care si-l cucerise in cei trei ani precedenti cand a ocupat catedra de matematici la Universitatea din Pisa (unde era platit cu 60 de fiorini pe an) si datorita staruintelor unor prieteni .
A fost numit printr-un decret al Serenissimei din 26 septembrie 1592 ca "cel mai de seama in materie" , cu 180 de fiorini pe an .

Formularea "compasul geometric si militar" e corecta ; tot la Padova (unde a locuit pana in 1610) a realizat pe langa telescop (asa ii spune si autorul cartii si nu "luneta" cum am vazut pe aici)  o masina de ridicat apa , un termometru si compasul cu pricina .

Adi

In engleza au chiar acelasi nume pentru telescop si luneta. Exista insa diferente clare intre ele, iar in romana se zice luneta la cea facuta de Galilei (adica doua lentile) si telescop la cel inventat de Newton (are si o oglinda, parca). Oricum, nu insist pe terminologie, doar trebuie sa stim clar despre ce vorbim.

Felicitari lui Galilei ca a facut bani si renume din luneta. Daca exista si atunci, ar fi luat sigur un premiu Nobel.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro