Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mistere ale Pamantului - Curbura la Suprafata [2.0]

Creat de Electron, Aprilie 10, 2008, 10:08:32 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.


cipri

#376
din pacate eu n-am prins aceasta discutie de la inceput, dar vreau sa-mi fac o mica impresie despre ceea ce a fost sustinut pana acuma.
(nu vreau argumentele doar, o "summary" a afrimatiilor)

Poate imi poate cineva raspunde la aceste intrebari cu da sau nu:

1) S-a sustinut ca pamantul e plat?
2) El se invarte dupa o axa proprie?
3) Dar dupa un alt obiect cosmic?
4) S-a sustinut cumva ca el e chiar in centrul universului?
5) Are forma unuei monede? Seamana cu un cerc, sau cu o elipsa, sau cu alt obiect geometric?

Electron

Citat din: cipri din Septembrie 19, 2008, 06:53:37 PM
Poate imi poate cineva raspunde la aceste intrebari cu da sau nu:
Raspunsurile urmatoare sunt ceea ce au sustinut si sustin in continuare cei din grupul satonek ( = sandokhan & co )

Citat1) S-a sustinut ca pamantul e plat?
Da.

Citat2) El se invarte dupa o axa proprie?
Nu.

Citat3) Dar dupa un alt obiect cosmic?
Nu.

Citat4) S-a sustinut cumva ca el e chiar in centrul universului?
Da, pentru sandokan teoria Pamantului plat e echivalenta cu geocentrismul.

Citat5) Are forma unuei monede? Seamana cu un cerc, sau cu o elipsa, sau cu alt obiect geometric?
Este ca o "moneda" inscris impreuna cu restul corpurilor ceresti vizibile de pe Pamant, intr-o sfera (de cristal?) impenetrabila. Este o imagine pe undeva, daca esti interesat o voi publica aici din nou.

e-
Don't believe everything you think.

Electron

Dupa o "mica" pauza, continuarea "serialului" :

Episoadele anterioare:
1. Legea Perspectivei de la Parallax citire
2. Forma de disc (cu centrul la Polul Nord)
3. Dimensinile Pamantului plat
4. Forma (si dimensiunea) traiectoriei Soarelui
5. Apusul si Rasaritul Soarelui
6. Marimea aparenta a Soarelui
7. Forma si dimensiunile Soarelui
8. Eclipsele de Soare si Luna
9. Mareele
---

10. Conspiratia (mondiala a) Pamantului in forma de Glob



Avantaje:

Apelul la o "conspiratie mondiala" care ascunde adevarul despre forma Pamantului, si mentine "minciuna" despre faptul ca e rotund (glob), e cel mai mai greu de contracarat. Si asta pentru ca, orice conspiratie care se respecta, e imposibil de demonstrat ca exista! Deci, cu cat pare mai nepractica o astfel de conspiratie, adica cu cat mai neverosimila apare ea in fata ratiunii si a progresului stiintific, cu atat e o dovada ca de fapt conspiratia functioneaza "corect" si nu se da de gol! Trebuie sa recunosc faptul ca e destul de ingenios, deoarece transforma toata teoria Pamantului plat in ceva care e nefalsificabil (din punctul lor de vedere, desigur).


Dezavantaje:

Implicarea unei astfel de conspiratii indica cat de disperati trebuie sa fi ajuns la un moment dat proponentii Pamantului plat, si pentru ca nu mai aveau argumente rationale si/sau stiintifice impotriva evidentei forme de glob a Pamantului. Cand e nevoie de conspiratie pentru a-ti apara credintele, e clar ca e mai important sa continui sa crezi ceea ce crezi decat sa aderi la adevar (semn de credinta oarba, si indoctrinare).

Concluzie:

Desi pare o idee buna, apelul la conspiratie submineaza credibilitatea teoriei, scotand-o din domeniul stiintific si introducand-o in domeniul fabulatiilor irationale (si fara valoare stiintifica, sau vreo relevanta despre adevarata forma a Universului in care traim).


[va urma]

e-
Don't believe everything you think.

cipri

teoria aceasta este interesanta. Si ma intreb, cum se explica in aceasta teorie de exemplu orbitele satelitilor si in special orbita a ISS, fiindca ISS se poate vedea si cu ochiul liber de pe pamant.

Dar celelate planete care pot fi vazut cu telescopul, is si alea tot plate, sau is rotunde? si soarele, e plat sau rotund?


adrian

#381
Salutare tuturor!
Referitor la curbura din Stramtoarea Gibraltar(si alte stramtori si canale), cred ca cei din grupul statonek pleaca de la o premisa gresita si anume, ca altitudinea la nivelul apei in stramtori este de 0m, la fel ca in mari si oceane. Si de aici rezulta toate confuziile pe care le fac.
In realitate, tarmul african, datorita reliefului stramtorii, are o altitudine de 20 (douazeci) metri. Altitudinea de 0(zero) metri o intalnim mult inainte de a vedea uscatul. Cu alte cuvinte, inainte cu aprox. 1 km de tarmul african, pamantul(acoperit de apa) incepe sa urce la peste 20m altitudine pana la tarm. Astfel, e perfect normal pe un pamant sferic sa putem observa de pe plaja din Tarifa(altitudine 0m) tarmul marocan(altitudine 20m, cel putin).
Curbura de 3,3m nu obtureaza cu nimic vizionarea tarmului marocan. In plus, e ridicol sa presupui ca aceasta curbura ar trebui sa fie evidenta la dimensiunile date(13-15km intre cele doua tarmuri). Daca raportam totul la o scara de 1:1000, e ca si cum ai sustine ca poti vedea la mijlocul unui teren de fotbal o ridicatura de 3,3 mm...

Scuze ca revin la aceasta problema, dar am impresia ca aceste poze sunt argumentul forte in viziunea celor din grupul statonek si, poate, in fata evidentelor isi revizuiesc aceasta teorie ridicola a pamantului plat.....   


Adi

Bine ai venit pe forum si multumesc pentru interventie, Adrian. Este perfect normal ca de la inaltime sa vezi la distanta. Sa vedem ce raspunde grupul Santonek acum.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


adrian

sandocane, eu inteleg perfect.. Se pare ca domnia ta stai mai prost la capitolul intelegere...
Eu nu contest ca e posibil sa vezi tarmul marocan, ci iti explic logic de ce este posibil sa-l vezi pe un pamant sferic - diferenta de altitudine dintre cele doua tarmuri, respectiv 0m plaja din Tarifa(de fapt 1,70m, inaltimea fotografului) si 20m tarmul marocan, face posibila observarea tarmurilor peste o curbura de 3,3m. Aceste date pot fi verificate de oricine, deci nu exista dubii..
Faptul ca domnia ta susti ca vezi apa perfect plata intr-o stramtoare vestita pentru curenti puternici si cu ape de densitati diferite, ne arata de cata ignoranta e nevoie pentru a sustine astfel de teorii...


Adi

Ehe, Adrian, total de acord, asa e cu Sandokhan asta ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Continuarea "serialului" :

Episoadele anterioare:
1. Legea Perspectivei de la Parallax citire
2. Forma de disc (cu centrul la Polul Nord)
3. Dimensinile Pamantului plat
4. Forma (si dimensiunea) traiectoriei Soarelui
5. Apusul si Rasaritul Soarelui
6. Marimea aparenta a Soarelui
7. Forma si dimensiunile Soarelui
8. Eclipsele de Soare si Luna
9. Mareele
10. Conspiratia (mondiala a) Pamantului in forma de Glob
---

11. Folosirea surselor vechi de sute de ani



Avantaje:

De-a lungul istoriei, cateva scrieri vechi au facut "cariera" (in special texte religioase) si ca atare aceste surse par la prima vedere foarte de incredere. Ca atare, cu cat e mai veche o sursa, cu atat are "iz" mai ... pitoresc, si inspira oarecare respect. Iar daca se poate face o paralela mai directa sau mai indirecta cu scripturile cunoscute, atunci sursele folosite devin de-a dreptul "dogma" imprumutand se pare din "inspiratia divina" a celorlalte. Aceasta tactica functioneaza deci foarte cu succes mai ales asupra persoanelor credincioase, care sunt dispuse sa creada ce spun altii, fara sa verifice nici cele mai aberante afirmatii (cei predispusi la credinta oarba). Alt avantaj este ca numarul acestor persoane e destul de mare, deci se faciliteaza suportul "majoritatii".


Dezavantaje:

Metodele si bazele teoretice, precum si cele materiale (tehnologice) din trecut erau limitate, si ca atare, oricat de straluciti ar fi fost inaintasii nostrii de acum cateva secole, nu aveau cum sa aiba acces in mod direct la o serie larga de experimente si observatii care mai recent sunt "la indemana" oamenilor de stiinta. In plus, de cele mai multe ori, scrierile vechi nu se structureaza concis si riguros, asa cum cere Metoda Stiintifica moderna, ca atare multe contin doar anecdote si fantezii ale autorilor, care cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai greu de verificat si confirmat, deoarece nu mai avem acces la observatori de prima mana, ci doar la povestile trecute din generatie in generatie, fapt care deformeaza inevitabil "adevarul". In plus, desi in oarecare minoritate, cei care nu accepta orbeste orice afirmatii doar pentru ca sunt vechi vor pune sub semnul intrebarii sursele, si vor pune intrebari incomode la care nu se poate da un raspuns satisfacator (dpdv stiintific).

Concluzie:

Este o metoda ingenioasa, dar care da rezultate mai ales in masura in care cei care il cad victime sunt ignoranti sau resping (intentionat sau nu) progresul stiintei din ultimii ani. Ca orice metoda care isi alimenteaza succesul din ignoranta maselor, este sortita esecului pe termen lung.

[va urma]

e-
Don't believe everything you think.


adrian

#388
Sandocane, trecand peste limbajul suburban din raspunsul tau, fac un ultim efort de a te invata putina geografie elementara... ca deh, ai lipsit la lectia asta... erai, probabil, la initiere, unde invatai prostiile mistice pe care le debitezi aici.
Deci, poti verifica intr-un atlas geografic care prezinta relieful Stramtori Gibraltar, ca altitudinea in apropierea tarmului marocan, pe directia fotografiei(Point Cires), este de minim 20m.
In plus, in majoritatea canalelor si stramtorilor de pe glob intalnim tarmuri cu altitudine in apa mai mare de 0m (vezi Bosfor, Dardanele etc).
Sigur, daca nu ai incredere in geografi si cartografi, cel mai bine este sa mergi la fata locului, sa vezi cu ochii tai, dar vei avea dilema lui Bula care si-a prins nevasta cu amantul in pat: "sa cred ce vad... sau sa cred ce-mi spune nevasta(in cazul nostru maestru' Parallax)?"
Cat despre faptul ca tu poti aprecia intr-o poza planeitatea apei pe o distanta de 13 - 15 km..... tine de capacitatile tale initiatice si se trateaza la spitalul Obregia...
Ca o ironie sau o coincidenta, inaintea desoperirii Americii de catre Columb, stramtoarea Gibraltar era cunoscuta drept capatul pamantului. Orasul spaniol Tarifa a fost denumit dupa numele arabului Taraf, nume ce inseamna sfarsit. Daca treceai de orasul Tarifa aveai sa cazi de pe marginea pamantului.
hehehe.. pe atunci ignorantii credeau ca-i capatul Pamantului si acum diletantii isi sprijina argumentatia planeitatii pamantului pe acelasi loc......

Adi

[OT]
Adrian, laudabil efortul tau, si noi am incercat iar si iar cu grupul Santonek ... Dupa ce te lamuresti cu ei, speram sa fii activ si in alte domenii la noi pe site si pe forum. Poate vrei sa scrii stiri de stiinta, sau sa faci cunoscut siteul nostru in jurul tau?
[/OT]
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro