Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum se formeaza inclinatiile si planul plat al orbitelor planetelor

Creat de Anatol, Ianuarie 01, 2013, 04:22:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Anatol

Înclinarea (i) ne arată cât de înclinată este orbita față de planul eclipticii (planul dat orbita Pământului). O valoare de 0 ne arata că obiectul are o orbită aflată în același plan cu orbita Pământului iar cu cât crește valoarea, înclinarea crește. Cea mai înclinată  orbita a unei planete este cea a lui Mercur (i=7°). Înclinarea orbitei terestre este zero prin definiție.
De mult timp oamenii de stiinta lucreaza la problema de сe orbitele formeaza un model plat(2D).

Un nou studiu:  http://news.sciencemag.org/sciencenow/2012/11/did-a-lost-star-torque-earths-or.html?ref=hp

http://dli.ro/orbitele-inclinate-predomina-in-sisteme-exoplanetare.html    :
citez: -Aceste modele prezic ca axa de rotatie a stelei si axa orbitala a planetei se vor alinia una cu cealalta


...Eu cred ca  modelul plat al orbitelor planetelor se explica prin aceia ca; orbita unei planete nu numai este extinsa de interventia altor corpuri ceresti, ci si este aliata in acest plan plat, in momentul cand trece pe alaturide de o alta planeta isi schimba si planul orbitei dar nu numai excentrul ei.Astfel dea lungul evolutiei sistemele solare capata aceste planuri aproximativ plate(2D). Mi se par corecte aceste idei fiindca consider ca in fizica corpurile ce au doar gravitatie formeaza planuri 2D iar cele care dispun si de respingere (intr-un fel sau altul)formeaza planuri 3D(modelul atomic). Inclusiv in astronomie pe cat planul este 2D pe atat cred ca ne arata ca corpurile graviteaza in jurul unui centru, iar pe cat planul este 3D pe atat ne arata ca este un grup de corpuri ce este sintezat unde stelele si-au gasit locul lor avand si proprietatea de respingere(...,nucleul galaxii).

mircea_p

Tu ai citit articolele la care dai linkuri?
Daca da, ti-ai dat seama ca nu se refera la inclinarea orbitelor fata de planul eclipticii ci fata de planul ecuatorial al stelei centrale?
Nici nu ar avea sens, fiind vorba de sistem extrasolare in care planul ecliptic e irelevant.

Anatol


mircea_p

Citat din: Anatol din Ianuarie 02, 2013, 10:59:58 AM
Intrasem pe mai multe pagini, am inteles ca acest fenomen este in proces de studiere inca. :   http://www.realitatea.net/doua-planete-nou-descoperite-au-orbite-foarte-bizare_715696.html


Da, articolul asta are legatura cu discutia ta despre "planuri 2D".  Dar nu confirma "teoria" ta. Nici nu o infirma.
Forma sistemelor stelare depinde de istoria formarii asa ca nu cred ca va fi asa simplu ca "gravitatia rezulta in 2D" si "alte forte rezulta in 3D".
Vezi ca exista de examplu roiuri globulare care nu sant 2D.

Anatol

Eu cand am cautat pe internet referinte la aceasta tema am inteles ca:
1) Pana recent cu cativa ani in urma se considera ca planetele din sistemul solar au aparut din aceasi acumulare de colb cosmic, deaceia ele au planul 2D.

2) O data cu descoperirea a aproximativ 500 de planete care graviteaza in jurul altor stele. De oarece se stabilea ca ele de asemenea se afla in planuri plate(2D), (cu un procent mic de exceptii), a fost pusa in discutie ideea ca aceste planuri(2D) se formeaza la atractia planetelor de pe orbitele vecine,  pe aceleasi legi cum se formeaza insasi forma orbitelor; -schimbarea unghiului miscarii la interventia unei forte gravitationale asupra energii cinetice a unui corp. Apoi aciasta teorie a fost respinsa si a fost inlocuita cu teoria ca: " planetele se rotesc in jurul unei stele perpendicular cu axa ei"

3) In prezent in stiinta se considera ca:"planetele se rotesc in jurul unei stele perpendicular cu axa ei", explicandu-se si un fenomen ce sta la aceasta baza, cum ca depind de fluxul de particole ce vine de la soare. Desi mi se pare ca iarasi se recurge la modelul respins cu interventia gravitatiei a planetelor de pe orbitele vecine; aceata ei o fac cand afirma ca unele planete graviteaza pe un plan diferit deoarece intervine gravitatia stelelor vecine.
...( deaceia, partial, am gresit cand am dat lincurile din prima postare, dar voi reveni)



Mersi mircea_p ca nu faci conspiratie, si de conlucrare.Teoria este a mea, in plan de la 2D la 3D, dar promovarea este principala, deaceia eu am venit pe forum sa caut cointeresati sa promovam.

Eu formulez ca " Intr-un sistem izolat unde se orbiteza, corpurile ce dispun doar de atractie, pentru participantii la acest sistem, orbiteaza in 2D. Iar corpurile ce dispun de atractie si de respingere, pentru participantii la acest sistem, orbiteaza in 3D". Explicand aciasta, prin aceia ca primordial in asemenea fenomene este interactiunea intre corpuri ce orbiteaza in momentul intersectarii orbitelor. Unde in momentul intersectarii are loc ...

Un exemplu izolat, pentru orbitele 2D este Saturn cu corpurile din inelele sale, dar mai departe, chear in sistemul nostru solar  intervin o sumedenie de factori ca: fluxul de la soare ce interactioneaza cu campul magnetic al pamantului,  planetele din sistem au o gravitatie care interactioneaza cu stelele, galaxia,. 

Modele 3D sunt;  atomul, partial nucleul galaxii,...

In stiinta de asemenea trebue de facut o paranteza:- " Graviteaza si, ori se roteste in jurul axei sale si,ori cate procente din fenomen il ocupa orbitarea si cate corpurile sunt sintezate in sistemul luat de unde corpul capata rotatii in jurul axei sale "

CitatForma sistemelor stelare depinde de istoria formarii asa ca nu cred ca va fi asa simplu ca "gravitatia rezulta in 2D" si "alte forte rezulta in 3D".
Aici trebuesc confirmari ca: -Pe cat stelele din galaxie au propria respingere una fata de alta prin intermediul fluxurilor lor.

Dar stelele din galaxii sunt sintezate intre ele,  trebuesc luate ca un singur corp(poate nu toate 100%) in sistemul de orbitare in galactica!,fiindca doua corpuri nu pot orbita paralel pe aceiasi orbita avand doar un centru de masa!?

Anatol

Mai corect: -Doua corpuri ce dispun doar de atractie nu pot orbita paralel la aceiasi distanta de la centrul lor de masa fiindca ele se vor atrage si se vor alipi. De aici reese ca stelele se resping cu fluxurile lor cu o forta mai mare de cat se atrag. Galaxia se roteste in jurul axei sale ci nu stelele orbiteaza in jurul centrului de masa, este o deosebire mare.

mircea_p

Citat din: Anatol din Ianuarie 05, 2013, 02:10:12 AM
Mai corect: -Doua corpuri ce dispun doar de atractie nu pot orbita paralel la aceiasi distanta de la centrul lor de masa fiindca ele se vor atrage si se vor alipi. De aici reese ca stelele se resping cu fluxurile lor cu o forta mai mare de cat se atrag. Galaxia se roteste in jurul axei sale ci nu stelele orbiteaza in jurul centrului de masa, este o deosebire mare.
Nu, prima "afirmatie" nu este adevarata si ca urmare nu reiese nimic despre fluxurile stelelor.
Atractia stelelor este tocmai ceea ce le face sa orbiteze in jurul centrului de masa.
La fel cum planetele orbiteaza soarele. La fel cum planetele nu se lipesc de soare, nici stelele din sistemele binare nu se "alipesc".
Incearca sa experimentezi cu un program de simulare a sistemelor gravitationale pentru a intelege mai bine miscarea sub actiunea gravitatiei.